Невидима заплаха: Метановите хълмове на дъното на Баренцово море скоро може да се взривят


Невидима заплаха: Метановите хълмове на дъното на Баренцово море скоро може да се взривят
Снимка: CAGE
08 Юни 2017, Четвъртък


Те са се образували преди 12 хиляди години

Автор: Десант

Метановите хълмове на дъното на Баренцово море може да се взривят много скоро, предупреждават учени. Ако това се случи, в Северния ледовит океан и в атмосферата ще постъпи грандиозно количество от един от основните парникови газове – метана.

Експлозията засега предотвратява единствено огромният слой вода, която затиска находищата. Високото налягане, която 390-метровият воден слой оказва, както и ниската температура на водния басейн пречат на метановите могили да се разрушат.

Освен това, всяка година учените от норвежския Арктически университет инспектират „куполите“ им и проверяват дали не са се появили пукнатини в тях.

Такива подводни „газови джобове“ има на различни места в Баренцово море. Те са открити сравнително неотдавна – в края на ХХ век, и представляват кратери със стотици метри широчина и дълбоки десетки метри.

Що се отнася до образуването им, специалистите смятат, че замръзналият метан се е натрупал преди 12 хиляди години в горните слоеве на земната повърхност под двукилометрова леден покров. Когато ледът се е стопил, метанът също започнал да се топи. Освободилият се газ причинил издуване на повърхността, а по-късно и взривяването й.

Признаците за скорошно изригване са наличието на струйки от газа, бавно процеждащи се през пукнатините в почвата, както и гигантските обеми от метан, установени в повърхностния слой на морското дъно.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки