Пощенски картички свидетелстват за героичното военно време


Пощенски картички свидетелстват за героичното военно време
Снимка: РИМ-Русе
08 Юни 2017, Четвъртък


Вярвало се, че писмо от дома многократно повишава бойната сила на войниците и по тази причина на фронта имало специални автомобили за превоз на кореспонденцията


Русенката Снежанка Трифонова, която от години живее в София, дари на Регионален исторически музей – Русе петнадесет пощенски картички от времето на Първата световна война 1915–1918 г.

В десния ъгъл на всяка една от тях има характерен надпис „Проверил командирът на дружината“, подпис и печат.

Въпреки строга цензура, „откритите писма“ показват топлите чувства и грижата един към друг между войника Самуел М. Леви от 5-ти пехотен Дунавски полк, неговата любима Матилда – учителка в Еврейското училище в Русе и неговия баща Мойсей Хаим Леви от Русе. Тези писма носят достоверна информация за реални събития - военните действия, болници, трудностите при снабдяването с дрехи и обувки.

По време на войната българското правителство обръща специално внимание на комуникацията между войниците и любимите им хора. Вярвало се, че писмо от дома многократно повишава бойната им сила. По тази причина на фронта имало специални автомобили за превоз на кореспонденцията, които били със същия приоритет като вагоните за боеприпаси и било забранено да се използват за други цели.

Писмата на войници от фронта, останали в семейните архиви и дарени на музея, се превръщат в автентични свидетелства за героичното военно време.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки