Розариумът в Казанлък е изграден върху старо гробище


Розариумът в Казанлък е изграден върху старо гробище
Стара пощенска картичка с изглед от казанлъшкия Розариум
07 Юни 2017, Сряда


В близкия колодрум имало бюфет с грамофон, от който се носила музика

Автор: Диана Славчева

Преди три години емблематичният Парк "Розариум" в Казанлък бе обновен. Засадени бяха десетки нови видове дървета и декоративни рози и се оформиха нови кътове за отдих и игра на деца, спортни площадки, фитнес на открито, цветни беседки, фонтан и т.н.

Паркът е създаден в периода 1922-1923 г. За него разказва дописка във вестник „Казанлъшка искра“ отпреди 90 години, публикувана в брой 71 на изданието от юни 1927 г.

От нея научаваме, че в началото на ХХ век на мястото на днешния Розариум са били засадени стотина орехови дървета, но местните овчари ги изкоренили и от тях останали само три.

Когато паркът започва да се изгражда през 20-те години на миналия век, там са засадени различни горски дървета, но както се отбелязва в статията – скамейките за сядане били недостатъчни.

През 1927 г. в Розариума се строи стая за градинаря и помещение за инструменти.

По-рано на това място имало стари български гробища, в които били погребани и много руски войници, загинали по време на освободителната Руско-турска война.

В дописката се споменава още, че градската община е отпуснала кредити за изграждането на Розариума. Срещу него от изток се намирал колодрумът. В него имало бюфет с грамофон, от който се носила музика.

„Но кризата не ми позволява да посетя колодрума и да почина при някоя маса“ - отбелязва авторът на публикацията, подписал се като Метеор, който обаче мъдро заключава  в края на текста: „Кризата няма да бъде вечна – това ще направя други път“!


В категории: Нова история , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки