Възможни са краткотрайни повишения на речните нива


Възможни са краткотрайни повишения на речните нива
Снимка: Реките в България
07 Юни 2017, Сряда


Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН

Автор: Десант

Следствие на валежи тези дни са възможни краткотрайни повишения на речните нива в горните части от водосборите на вливащите се в Дунав реки Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит и  Осъм.

От вечерните часове на 7 и на 8 юни повишения на водните нива ще има в реките от целия Дунавски басейн. Повишенията ще започнат първо в реките от западните части на басейна и постепенно ще преминат към реките от централните и източните му части.

На 9 юни повишения ще има все още само във водосбора на река Русенски Лом, следствие на валежи и в долните течения на главните реки, следствие на оттичане.

По модела ALADIN за водосбора на река Искър се прогнозира:  Водни количества на 7, 8 и 9 юни ще бъдат над средно многогодишните стойности. В следобедните часове на 7 юни ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Блато и р. Искрецка.

На 8 юни ще има по-значителни краткотрайни повишения на нивата на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска, р. Малък Искър и р. Златна Панега. През следващите три дни ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река,но водните количества ще бъдат под праговете за внимание, информират от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН).

От там посочват, че в Източнобеломорски басейн също може да има повишения следствие на валежи, но само в горното течение на река Марица и притоците й в тази част,  и в горните части от водосбора на р. Арда. На 7 юни са възможни краткотрайни повишения в целия водосбор на р. Арда.  Повишения в целия басейн, следствие на очаквани валежи, ще има на 8 юни.

Водните нива в басейна ще започнат да се понижават от 9 юни, като повишения са възможни в средните и долни течения на основните реки, следствие на оттичане. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки