Еманюел Макрон: Ще работим заедно за интеграцията на България в еврозоната и Шенген


Еманюел Макрон: Ще работим заедно за интеграцията на България в еврозоната и Шенген
06 Юни 2017, Вторник


Страната ни е важна за целостта, единството, охраната и защитата на ЕС, заяви премиерът Борисов след срещата си в Елисейския дворец с френския президент

Автор: Десант

С новия френски президент Еманюел Макрон изградихме добро начало на сътрудничество и доверие. Както всички в Европа, се надяваме в негово лице – с неговата младост и енергичност, но и с опита му като финансов министър да теглим Европа напред – силна и единна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Елисейския дворец с президента на Френската република.

„Считам, че направихме един добър разговор по основни теми в Европейския съюз и свързани с нашето председателство“, отбеляза премиерът Борисов. Той акцентира върху усилията, които страната ни полага за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. „Отчитат се усилията, които сме положили по миграционната тема, за финансовата дисциплина и публичните финанси, и реформите, които сме направили“, добави министър-председателят.

Борисов съобщи, че президентът Макрон е приел поканата да посети България – визита, при която той лично ще има възможност да се увери в мерките, които страната ни взима за охрана на сухопътната и черноморската граница на шенгенското пространство. Той уточни, че България може да се разглежда като периферия, но само географски, защото тя е важна за целостта, единството, охраната и защитата на ЕС.

Пред журналисти в Елисейския дворец президентът Еманюел Макрон отбеляза силната воля на премиера Борисов да се преодолеят оставащите етапи, за да се пристъпи към влизане в чакалнята на еврозоната и в шенгенското пространство, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Макрон подчерта, че България положила много усилия в двете области и че Франция ще работи заедно със страната ни за интеграцията в тези две зони. По думите му е важно да се дава възможност на всички държави, които искат да се интегрират по-силно, да реализират това желание.

България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и от тази гледна точка беше изключително важно да можем да проведем стратегически разговор за дневния ред на председателството и върху приоритетите на Европа в краткосрочен план, добави президентът Макрон.

Той обърна внимание върху две европейски теми – подобряването на социалното сближаване и опазването на границите.

„България, която поради географското си положение е изложена на натиск, е свършила забележителна работа през последните години, като се изправи пред предизвикателството на мигрантската вълна”, заяви Макрон и изтъкна необходимостта от подобряване на колективната защита на Европа.

Премиерът Борисов и президентът Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки