Шведски хористки ще пеят българска народна музика в Добрич и Балчик


Шведски хористки ще пеят българска народна музика в Добрич и Балчик
Снимка: Хор "Перуника"
06 Юни 2017, Вторник


Те ще вземат участие в седмия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“

Автор: Десант

Един българин, който от години живее на Скандинавския полуостров, ръководи хор, съставен от шведки, които пеят съвременни аранжименти на български народни песни. 

Тези дни хористките от "Перуника", както се казва ансамбълът от Стокхолм с диригент Михаил Делчев, ще вземат участие в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ Балчик, който тази година от 7 до 11 юни ще събере за седми пореден път хорови ансамбли, вокални формации и студии от цял свят

Шведските хористки ще изнесат концерт и в Добрич на 11 юни, неделя, от 11 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ в добруджанския град.

Повечето от тях имат музикално образование и представят произведенията в оригинал. В репертоара им присъстват творби на Кр. Кюркчийски, Г. Андреев, Ст. Мутафчиев, Ф. Кутев, К. Колев, Хр. Тодоров, К. Стефанов, Ал. Кокарешков. Концертните им изяви се радват на голям интерес навсякъде, независимо от родния език на публиката, защото магичното въздействие на българската народна песен е универсално.

Техният диригент Михаил Делчев живее от 1990 г. в Дания и притежава завидна професионална биография. Той е завършил НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, в класа на Васил Арнаудов и майсторските класове на Ерик Ериксон, Фридер Берниус, Питър Филипс, Дан-Олоф Стенлунд.

Кариерата му започва с Детски хор „Орфей“- Хасково. Бил е диригент и ръководител на вокални ансамбли у нас и в чужбина. Ръководител е на музикални курсове и фестивали, води летни курсове за български вокален и инструментален фолклор, както и курсове по Българска музика за студенти в Консерваторията в Гьотеборг, Швеция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки