Благоевград почете Свети дух – денят на загиналите за Македония


Благоевград почете Свети дух – денят на загиналите за Македония
Воводата Любомир Весов
05 Юни 2017, Понеделник


Традицията е поставена от македонското студентско дружество „Вардар“ през 1922 г., а конкретен повод е била героичната гибел в бой със сръбските окупатори край крушевското село Стрелци на 5 ноември 1922 г. на войводата Любомир Весов

Автор: Димитър Тренчев

Благоевградският катедрален храм „Въведение Богородично“ събра политици, управленци и граждани на заупокойна молитва за загиналите на свободата и обединението на Македония. Евродепутатът Ангел Джамбазки, заместник областният управител на благоевградска област Иван Стоянов, общинският съветник Георги Васев и председателят на благоевградското дружество на ВМРО „Вардар“ Станимир Радулов отрупаха с венци и цветя Делчевия родов мемориал, намиращ се в храмовото подворие. Паметната инициатива беше по повод на православния празник Петдесетница, наричан понародному Свети дух, който се чества и като ден на Македония.

С направената историческа ретроспекция организаторите от ВМРО припомниха, че паметната традиция е поставена от македонското студентско дружество „Вардар“ през 1922 г., а конкретен повод е била героичната гибел в бой със сръбските окупатори край крушевското село Стрелци на 5 ноември 1922 г. на местния околийски войвода, поет и публицист Любомир Весов. „А днес искаме да припомним, че зад Деве баир и Беласица, нашите сънародници не могат свободно да се нарекат българи“, формулира съвременното послание на честването заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов.

Своеобразно тематично продължение на поколението и мост на историческата памет беше последвалото награждаване на победителите в литературния ученически конкурс под надслов „Времето е в нас и ние сме във времето“. Той беше посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и е организиран от радио Благоевград, Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий (бивша солунска) в Благоевград и Регионалното управление на образованието под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки.

От общо 62 участници от 8 до 12 клас от училищата в областните Благоевград и Кюстендил бяха отличени петима лауреати. Първото място спечелиха осмокласникът от Благоевградската езикова гимназия Иван Кънчев и съученичката му Бианка Радева от град Петрич. Второто място си поделиха деветокласникът от НХГ „Св.св. Кирил и Методи“ и съученичката му Христина Христова, а трета остана – Веска Джурова от град Гоце Делчев. Всички те за награда ще посетят Европейския парламент в Брюксел. Ангел Джамбазки поясни, че като евродепутат има право да кани български граждани в Брюксел и не скри радостта си от факта, че този път щастливците ще бъдат „млади хора, спечелили мястото си с конкурс.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки