Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София вече да бъде "Св. св. Кирил и Методий"


Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София вече да бъде "Св. св. Кирил и Методий"
05 Юни 2017, Понеделник


За десетина дена под това предложение са се подписали над 1500 българи

Автор: Десант

Ден след като отбелязахме Деня на славянската писменост и култура в интерсне бе пусната петиция, с която се настоява катедралният храм "Св. Александър Невски" в столицата да бъде преименуван на "Св. св. Кирил и Методий".

Да днес под предложението са се подписали над 1500 души.

„Днес, когато сме в ЕС и светите братя са покровители на цяла Европа, е редно най-красивият централен храм - символът на София и България, да носи тяхното име.

След изказването на Владимир Путин за македонския произход на българската азбука преименуването става още по-наложително" - изтъкват инициаторите на подписката.

Сред аргументите им е и това, че името на „Св. Александър Невски" е исторически остаряло.

Както се изтъква в сайта на Българската патриаршия, „патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова е храм-паметник. Посветен е на св. Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската война".




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
мома Българка
15.04.2018 15:47:56
2
0
1. Да се подкрепи родолюбивата инициатива ; да се ангажират политици, позиционирани в апарата на властта, за прокарването на такова решение ( а да видим кой е патриот наистина).
2. Да започне всенародна дарителска акция за неотложен ремонт на храма - състоянието в момента е плачевно. Набирателна сметка да се открие под условие - осъществено ПРЕИМЕНУВАНЕ !
3. Защо се забравя, че през Първата Световна Война руски крайцери бомбардираха Варна и нанасят щети, 3 пъти по-големи за града отколкото изтъкваните непрекъснато от НЕ-българите русофили, че България е бомбардирана от американски-английски бомбардировачи през Втората Световна Война.
4. Защо се забравя, че геноцидът срещу българският народ от руснаците е прозряно още от Васил Левски, Георги Сава Ръковски, Хр. Ботев, Иван Вазов (който в началото е бил русофил, но с течение на годините разбира що е руско "ОСВОБОЖДЕНИЕ" и се обръща към тях с думите: Вие руски братя ни освободихте, а от вас как ще се освободим.
5. Геноцидът към България от Русия продължава с пълна и отмъстителна сила и след 9.септ.1944 г., когато само за 3 месеца до декември 1944 г. са избити 30000 българи интелигенти, политици, инженери лекари, военни, икономисти - без съд и присъда. В същия период септ.-дек.1944г. 45000 войници са загинали на западния фронт, под "вещото" ръководство на съветските НКВД-комисари, да преследват доскорошните ни братя по оръжие отстъпващите немски части. И този геноцид срещу българщината от страна на Русия продължи до разпадането на СССР.
6. Щом "братушките" толкова са ни обичали, защо около 8,000,000 (8-милиона) човека с БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ в Русия са преименувани на татари в периода 1950-1962г.!?! През този период по заповед на Москва българите по Пиринския край с насилие за ги преименували на македонци.
7. Русия никога не е обичала България и българите, защото България и Българите и' пречим да заграби Балканите и стигне Средиземно море.
8. Не-българи - русофили, осъзнайте се!!! Вас ви използват като яничари от Москва да вредите и пакостите на майка България!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки