Наредбата за одобряване на нови учебници падна в съда


Наредбата за одобряване на нови учебници падна в съда
05 Юни 2017, Понеделник


Притеснително е обаче, че зад публикация, разясняваща какво точно в нея не е наред, откриваме подкрепата на... „Америка за България“

Автор: Дина Харизанова

Върховният административен съд отмени наредбата, по която се одобряват учебниците по новите учебни програми. Мотивите са, че има допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, свързани с наличието на мотиви, съответно доклад и спазване на установения законов ред за публикуването на проекта и на мотивите към него на интернет страницата на органа, водещи до незаконосъобразността му. 

Делото бе образувано по две жалби на дружества, чиито имена обаче не са видни в решението на съда, разпратено до медиите.

Притеснителното в случая е, че през миналата година в  akademika.bg бе публикувана статията „Скандална поправка в наредбата за учебниците създава конфликт на интереси в МОН“, разясняваща в подробности какви проблеми възникват с въведените промени в нормативния акт, под която изрично е написано, че  публикацията е разработена с подкрепата  вездесъщата Фондация „Америка за България“.

Като направим връзка между двете неща, възниква съмнение, дали пък пръст в цитираното дело няма отново въпросната фондация.

Името на организацията често се свързва с примери за нечитава намеса в родното образование.

Припомняме, че миналата година избухна огромен скандал, след като стана ясно, че тогавашният вицепремиер и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България“.

Както разяснява лично в едно интервю президентът на организацията Нанси Шилър: „Америка за България" е частна фондация, чиито корени ни водят близо 30 години назад. Тогава с помощта на американския Конгрес се създават тези фондове, които да помогнат на бившите комунистически държави да тръгнат по-уверено по пътя на демокрацията, като се обръща внимание специално на развитието на предприемачеството, малкия и средния бизнес.

Българският фонд се оказва най-успешен. Чрез добре управляваните активи през 2008 г. той достига до 450 млн. долара. Тогава се взима решението, че тези средства трябва да продължат да работят за просперитета на България. Така се създава Фондация „Америка за България" през 2009 г.“ - пояснява Нанси Шилър 

Прави впечатление обаче, че вместо да се подпомга „развитието на предприемачеството, малкия и средния бизнес“, от фондацията все повече си врат носа в полето на родното образование. Обикновените българи се притесняват, че американските пари нямат място в сферата на просветата ни, защото покрай щедрата финансова помощ, се налагат редица съмнителни инициативи, проекти и в крайна сметка – зависимости.

Още преди близо 20 години прозорливият наш писател и общественик Николай Хайтов предупреждаваше: „Налегнаха ни разни секти, фондации, организации, превзеха образованието, проникнаха в училищата, електронните масмедии са им в ръцете... Всички механизми за отродяването ни от българщината са в ход“.

Дано и сега не се окаже, че сме свидетели на поредния пример за контролиране на българското образование от страна на американската фондация, която всячески се опитва да се изкара добронамерен и напълно безкористен меценат на родната просвета. Ей така, щото сме хубави хора, налива в нашите училища, университети, библиотеки и читалища близо 100 милиона долара досега. Я по-добре да видят плуват ли корабчета в очите на българите?


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки