Имат ли място барбекюта край Скакавишкия водопад


Имат ли място барбекюта край Скакавишкия водопад
Снимка: kustendil.com
05 Юни 2017, Понеделник


Туристи се притесняват, че проектът за екопътека не е добре обмислен

Автор: Десант

По проект на общината в Кюстендил от известно време се изгражда екопътека край третия по височина водопад в България - Скакавишкия. Тя ще е дълга около 700 м, а денивелация й е около 100 м.

Посетили мястото през почивните дни свидетелстват пред сайта kmeta.bg, че по досегашна пътека докъм средата на водопада са изградени дървени стълби, а при едната от скалите е направено дървено мостче. Правят се и беседки, едната от които е под една от навесените скали. От там ще се открива чудна гледка към спускащите се водни стълбове по скалистия скат.

Туристите обаче са притеснени от това, че по проекта ще се правят и две барбекюта. „Нямат място барбекюта тук. Ние, туристите, си носим  по един сандвич, хапваме, събираме уборките след нас, за да ги изхвърлим по контейнерите в селото наблизо. Никой не отива на водопада да яде и да си прави мезета и да се напива", ядосва се бившият съветник в Кюстендил и природащитник инж.Севделин Атанасов.

Той е възмутен и от това, че се ремонтира 3-километровия досега областен път до началото на водопада, което означава, че все повече коли ще стигат до това райско кътче. 

Местността е обявена за природна забележителност още през 1968 г. Водопадът е разположен на десния стръмен бръг на река Струма, край село Полска Скакавица. Той е трети по височина в България след Райското пръскало и Скакля. Височината на водния пад е над 70 м. Намира се в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на около 18 километра североизточно от Кюстендил.

В околността има около 20 вида риби, около 600 различни растителни видове, десетки от които защитени, в това число и няколко разновидности орхидеи. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Според преданието по тези места почти девет години е живял като отшелник свети Иван Рилски.


В категории: Новини , Репортажи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки