Тракийци почетоха паметта на зверски избитите на Илиева нива българи


Тракийци почетоха паметта на зверски избитите на Илиева нива българи
Снимка: Областна администрация - Хасково
05 Юни 2017, Понеделник


Турците хващали малките деца за краката и ги умъртвявали, като ги удряли в земята

Автор: Димитър Ошавков, председател на ТД „1897 Петър Киприлов“-Айтос

В Югоизточните Родопи, край с. Глумово, Община Ивайловград, се намира Мемориалният комплекс „Илиева нива“, издигнат в памет на 200 български деца, избити от турския башибозук през 1913 г.

Поканата за честването на 104-та годишнина от трагичните събития напомня жестоката картина, предадена от очевидец: „По на юг, в един дол имаше трупове на около 100 души жени и деца; там имаше малки деца, хващани за крака и умъртвени, които са били удряни о земята. Други съвсем малки още в повои и връз тях турени тежки камъне, та така затиснати са умрели. По-насам имаше едно новородено и оставено голичко.“

Тези думи, извадени от книгата на проф. Любомир Милетич„ Разорението на тракийските българи през 1913 година“,дават картина за случилата се жестокост през октомври 1913 г. край днешното село Глумово.      

По време на събора на Илиева нива, проведен на 3 юни, тракийци почетоха паметта на зверски избитите там през 1913 г. българи. Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето.

Сред отдалите почит пред трагедията на нашите предци на почетна стража пред паметника застанаха знаменосците Живко Сакалиев  и Ангел Стойков със знамената  на тракийските дружества „Войвода Руси Славов“ от Пловдив и „Петър Киприлов“ от Айтос.На 3 юни, на път за „Илиева нива“ айтоските тракийци посетиха с. Пелевун и положиха цветя пред паметника на Капитан Петко войвода, където четата на тракийския водач е отблъснала турската войска и е спасила селото от нашествието на башибозука.Участието на тракийци от Айтос в Националния тракийски младежки събор на „Илиева нива“ е повод и място за среща на поколения наследници на бежанци от Беломорска Тракия, напуснали преди десетки години родните места в Ивайловградския регион, потърсили работа и препитание за своите семейства в страната и чужбина.

Тук, на „Илиева нива“, потомците на тракийските бежанци си дават обет за нови срещи, за да продължи  живата връзка между поколенията за запазване на българската  родова памет.В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки