Първото у нас училище за фолклорно обучение отпразнува половинвековен юбилей


Първото у нас училище за фолклорно обучение отпразнува половинвековен юбилей
Снимки: НУФИ „Филип Кутев”
05 Юни 2017, Понеделник


През школата на „Котленската фолклорна академия” са преминали над 2000 млади изпълнители на народни инструменти, певци и танцьори, майстори на музикални инструменти

Автор: Десант

С богата тържествена програма тази събота първото у нас училище за фолклорно обучение - това в Котел, отпразнува своя 50-годишен юбилей. То е създадено през 1967 г. с цел да запази многовековния певчески опит и да развие тази необикновена народна дарба в професионално изкуство.

Днес, половин век след това начало, през него са преминали и изучили над 2000 млади изпълнители на народни инструменти, певци и танцьори, майстори на музикални инструменти.

Наричат го „Люлка на таланти”, „Огнище на българщина”, „Котленска фолклорна академия” и с право то заема позицията си на национален учебен и културен център. 

По този повод в града на Раковски пред барелефа на патрона на училището Филип Кутев бе посадено "дърво на петдесетилетието".

Във връзка с юбилея имаше и много концерти на възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства. Официален гост на тържествата бе президентът Румен Радев. 




В категории: Новини , Фолклор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Beyonce
17.06.2017 03:06:00
0
0
I am forever indebted to you for this iniarmotfon.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки