Бабите в Банско учат туристите да плетат шушони и да нашиват българска бродерия


Бабите в Банско учат туристите да плетат шушони и да нашиват българска бродерия
Снимка: Община Банско
05 Юни 2017, Понеделник


По време на Културни вечери „Традиции и изкуство” се демонстрират местните традиции, обичаи и фолклор  

Автор: Десант

Културни вечери „Традиции и изкуство” е един уникален проект на Община Банско, който разнообразява престоя на туристите, запознавайки ги със съхранените местни традиции, обичаи и фолклор. От 23 юни до 3 септември банскалии ще демонстрират местните традиции, обичаи и фолклор, съобщават от общинската администрация.

Вече две поредни години, Община Банско със съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров” организират културните вечери по време на активния летен сезон. В продължение на повече от два месеца Посетителският информационен център се  превръща в своеобразен форум на банската култура.

Жителите и гостите на курортния град  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече занаяти  и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба.

Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща” е една от атракциите, заложени в програмата, която успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите се съпровождат от изпълнения на фолклорни състави от населените места на територията на община Банско, които представят местното музикално богатство, изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града дамогат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро.

Посещавайки организираните от Музеен комплекс - Банско еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните посетители на курорта ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района. А образователните интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център,   организирайки изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират различни филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки