Какво се случи в Торино и въпросите за сигурността, които поражда инцидентът


Какво се случи в Торино и въпросите за сигурността, които поражда инцидентът
04 Юни 2017, Неделя


Можеше ли драмата на площад „Сан Карло” да бъде избегната, пита италианският вестник „Кориере дела сера”

Автор: Десант

Инцидентът от снощи в Торино поражда въпроси дали взетите мерки за сигурност са били достатъчни и дали случилото се можеше да бъде избегнато, пише италианският в. "Кориере дела сера", цитиран от Днес.БГ.

Управата на северния италиански град проведе днес дълго съвещание, за да направи оценка на случая.

Припомняме ви, снощи на централния площад "Сан Карло" пострадаха над 1500 души, които се бяха събрали, за да гледат финала на Шампионската лига по футбол между Реал Мадрид и Ювентус на огромни екрани, инсталирани там.

Според очевидци до паниката е стигнало около 10 минути преди края на мача, когато се чул звук, наподобяващ експлозия, вероятно причинен от пиратки. Тогава някой заговорил за бомба и така се стигнало до сцената на паника.

Хората си помислили, че се повтаря атентатът в Манчестър. Последвала блъсканица и тъпканица, хора били поваляни на земята и прегазвани от други хора, които се опитвали да избягат от площада по време на сцената на паника.

За кратко време земята се изпълнила с ранени. Много от пострадалите са с порезни рани, тъй като около площада се продавали много стъклени бутилки с бира и други напитки и по време на сцената на паника земята била буквално осеяна с килим от стъклени отломки.

Според последни данни ранените са 1527. Най-тежко пострадало е 7-годишно момче на име Кевин, което е в кома, пише в. "Стампа".

Възникват въпроси защо във времена на голяма терористична заплаха подобна масова проява се организира на централен площад като "Сан Карло", който има само пет изхода, пише "Кориере дела сера".

Два от тези изходи са били затворени от метални прегради, които да попречат да се повтори атентат като този в Ница, но именно тези прегради са спрели хората да се изтеглят по-бързо от площада по време на сцената на паника.

Феновете на Реал Мадрид също наблюдаваха заедно мача снощи, но за тях беше организирано масово гледане на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Там инциденти нямаше.

Ето защо възниква и въпросът защо в Торино феновете на Ювентус са гледали мача не на стадиона на отбора, за който се предполага, че е оборудван така, че да бъде гарантирана сигурността на зрителите, а са се струпали на площад в центъра на града.

По случая е започнало разследване за фалшив сигнал за бомба, пише в. "Република".

Днес централният площад на Торино е затрупан с дрехи, обувки, чанти и други предмети, изгубени от хората по време на бягството снощи.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки