На Черешова задушница също се боядисват червени яйца


На Черешова задушница също се боядисват червени яйца
03 Юни 2017, Събота


В подавката, освен варено жито и хляб, украсен с кръст, има и череши

Автор: Десант

Тази година според православния календар на 3 юни честваме Черешова задушница. Народът нарича обичая също така и Спасова задушница, Русалско или Спасовско одуше.

На този ден се отива в църквата рано сутринта. Преди да излязат от дома си хората отварят прозорците, за да не остане някоя душа в къщата. В храма се записват имената на починалите близки, за да отслужи свещеникът панихида за тях.

Може да се занесе и храна, която се подрежда на специални маси и след прочитане на молитвите, се раздава на присъстващите или се оставя в храма за помен и успокоение на душата на починалия. След панихидата се отива на гробищата. През целия път до там се мълчи.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка или кандило. По принцип на гроба не се яде и не се пие. Не трябва и да се оставя храна, за да не бъде осквернен той от скитащи кучета.

Характерното за този помен е, че подобно на Великден отново се боядисват червени яйца. На някои места това се прави още на Спасовден. В подавката, освен варено жито и хляб, украсен с кръст, има и череши.

Предците ни нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става, след като първи „опитат“ от тях покойниците. На много места в страната тази традиция строго се спазва и до този ден не се ядат череши.




В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки