Съдия изпълнител преследва последния майстор на файтони


Съдия изпълнител преследва последния майстор на файтони
Снимка: Община Враца
02 Юни 2017, Петък


Врачани събират пари, за да помогнат на 87-годишната легенда

Автор: Десант

„Най-отрадно впечатление във Враца ми направи фабриката на Орозова, или по-вярно, самата личност Орозов!", пише Алеко Константинов в пътеписа си „София - Мездра - Враца“, публикуван през 1897 г.

Мито Петров Орозов е основоположник на модерното коларство в България. За прочутия майстор на файтони, кабриолети и карети Алеко казва още: „Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”.

В края на XIX и началото на XX век елегантните файтони, майсторени от самоукия врачански фабрикант Мито Орозов, се радват на световно признание. От тях остава възхитен дори самият Хенри Форд, положил основите на щатското автомобилостроене. Той оценява Орозов като „личност с европейски мащаб, ум и знания”. Дори предложил на врачанина да изработва купетата за неговите
коли
, но българинът отказал, тъй като пресметнал, че няма да има изгода от това.

Реставрирани образци на кабриолети, файтони, каруци и карети, изработени в Орозовата фабрика, са изложени в единствения в България музей на файтоните, който е част Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.



През 1947 г. фабриката на Орозов е национализирана и става  държавно предприятие „Гранит“, а по-късно е наречена „Гаврил Генов“. От 1955 до след 1970 г. в това предприятие работи и майсторът на файтони Анко Анков, който на 15 юни ще навърши 87 години.

Той се учи на занаята от чертежите на Мито Орозов и твърди, че никой друг днес не може да прави онова, което той умее. Но ето че сега е осъден да плати 5000 лева по гражданско дело №3987 от 2012 г. на Районен съд – Враца, които пари за изминалото време от решението на съда са се увеличили почти двойно.

Пред врачанския всекидневник „Конкурент“, майсторът разказва, че файтонът, за който е осъден, му е бил възложен от общината във Враца. Методи Киров, който води делото срещу него, дълго молил Анков да му продаде файтона и най накрая той склонил.

„Третият път дойде с негов файтон, частите от него още се търкалят в двора ми, защото не иска да си ги вземе. Пазарихме се 2 часа, докато стигнем до разбирателство по цената и всичко останало. Казах му, че от съвета са го оценили 15 000 лева. Той предложи да си даде свои части, за да му намаля цената... След много компромиси от моя страна, стигнахме до разбирателстнво в цената – малко над 13 000 лв. Няколко дни по-късно ми донесе капарото.

Викам му: „Да идем да си направим договор, както е редно“, а той ми отвърна: „Ние сме културни хора, няма да се лъжем“. А ме предупредиха, че е влиятелен човек, но има навик да върши нередни неща, че е приятел с бившия омбудсман Гиньо Ганев, че познава добри адвокати, че има хотел в София... Бих искал да се видим с него, за да му кажа в очите всичко!” - изплаква пред медията бай Анко.

Той разказва, че Методи дошъл да си вземе файтона с едно ремарке, в което са карали отпадъците от кравефермата. „А файтонът – свети: лъснат, лакиран. Синът му ожули файтона още при товаренето. Нали е художник – дадох му четка и кутия с боя, за го боядиса ожуленото! Методи влезе вътре и започна да плаща разликата от капарото до цялата сума, но взе да си приспада парите за кожа, за балатум... Приех, за да не стават скандали. Плати и си тръгна.

Това беше преди обяд, а към 17 часа дойдоха – оказа се, че файтонът се счупил при изпитанието. Методи ми вика: „Майсторе, няма да се обаждащ на никого, за да не ни се смеят и на тебе, и на мене. Оправи го!“ и донесе части, от които нищо не става.

Влязохме вътре и си му върнах парите, които ми беше броил същия ден. Казах му, че капарото няма да върна, защото такъв е редът, пък и съм купувал материали, плащал съм на помощниците си. Казаха, че няма да търсят нищо, защото нямат никакви претенции и си тръгнаха. Този разговор се проведе на четири очи между мен и Методи.

Мина известно време, а мен ме гложди – започнах да търся кусурите. Счупил качамилката и изкривил главния клин, от който зависи движението. Поправих го и го повиках отново – да си го вземе. А той дойде, само за да си иска парите, дадени ми за капаро. Питах дори един известен адвокат – Румен Антов, той потвърди, че капаро не се връща” - обяснява майсторът на файтони.

Той разказва, че в съда неговите свидетели не били изслушани, докато тези на ищеца – да.  В крайна сметка го осъдили, а по-горната инстанция потвърдила присъдата.

Преди 2-3 седмици получава известие от частен съдебен изпълнител – посочен му е срок, в който трябва да плати над 9000 лева. Ден по-късно получава известие, че пенсията ми е запорирана. По-късно запорът е свален и човечецът продължава да получава своите 243 лева. 

Минала седмица при него отиват на оглед частната съдебна изпълнителка и вещото лице. Във вторникмайсторът осигурява кон, който впрягат във файтона, за да проверят дали е в движение. И той наистина се движи без проблем.

Апропо, само преди броени дни – на 20 май, врачанският кмет Калин Каменов връчи почетен плакет на Анко Анков. „Той заслужава цялото внимание на нашата общественост. Дядо Анко е уникален. Той е живата история на файтонджийството не само във Враца, а в страната” – изтъква градоначалника при посещението си при майстора в къщата му в Косталево.

Бай Анко подозира, че са намерили кой да купи файтона му – вероятно в чужбина – и затова е тоя зор със съдията изпълнител. „Ако във Враца има хора, които биха искали този файтон да остане тук, нека ми помогнат. Аз съм отчаян!” - изплаква той пред „Конкурент“. Освен тази медия, в помощ на възрастния майстор се включват още две местни медии – zovnews.com  и „Дарик радио“ – Враца. Присъединяваме се и ние от „Десант“.

Всеки, който иска да помогне на бай Анко, може да го направи на сметката в банка Юробанк, клон Враца: BG03 BPBI 7944 4049 8512 02.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки