Съдят мъж от Каменна рикса за незаконно държане на археологически предмети


Съдят мъж от Каменна рикса за незаконно държане на археологически предмети
01 Юни 2017, Четвъртък


Стойността на откритите „ценности“ у него е обаче едва 636 лева. Първоначално мъжът бил натопен, че притежава и незаконно оръжие, което в последствие било опровергано

Автор: Десант

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Александров за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс.

На 15юни миналата година в РУ на МВР-Монтана постъпил сигнал, че Александров притежава незаконно огнестрелно оръжие и културно исторически ценности. От полицията веднага се задействали и претърсили имотите му в град Монтана и в село Каменна Рикса.

От градския апартамент на обвиняемия служителите на реда иззели римски монети и археологически предмети (шпора, пръстен), за които в протокола той посочил, че някои от тях са наследствени, а друга част са намерени от него.

Впоследствие, по време на разпит на досъдебното производство, той е заявил, че намерените и иззети археологически обекти не били негова собственост, нито ги е държал и не е знаел за произхода им.

В дома му в с. Каменна Рикса били открити и иззети пневматични пушки, металдетектор и антена, ловни патрони и кутии с черно прахообразно вещество. В хода на разследването било установено, че Александров има разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие.

От изготвената съдебно балистична експертиза видно, че иззетите пневматични пушки не представляват огнестрелно оръжие по смисъла на закона.

В хода на действията по разследване било установено, че обвиняемият незаконно държал откритите у него археологически обекти, тъй като същите не били регистрирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство и Наредбата за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра на движими културни ценности на обща стойност 636 лв.

Името на село Каменна рикса нашумя преди години,

покрай предание, че там са живели в римско време богати фамилии. Това го направи популярно в средите на иманярите, които още обикалят околностите му. 

Някои от тях дори успява да открият монети, отломки от фигури при останките от някогашната римска крепост. Тя се намира в местността "Градище" и от нея в хубаво време се вижда Дунав, дори отсрещният румънски град Калафат.

В далечни времена мястото е било използвано за наблюдателница. Оттам е било следено движението на товарите от района към най-големия римски град Рациария - злато, желязо, мед, добивани в близките рудници и по река Дългоделска Огоста.

От метала прочути майстори са изработвали накити и украшения, сервизи, статуи, които се откриват до днес при разкопки край  село Арчар, където се е намирал античният град.


В категории: Новини , Разследвания , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки