Обединени патриоти: Да защитим българското малцинство в Украйна


Обединени патриоти: Да защитим българското малцинство в Украйна
И българите от Одеса протестираха срещу безчинствата на украинските националисти
01 Юни 2017, Четвъртък


В декларация, прочетена в Народното събрание, от групата на патриотите  остро осъждат нападението над общинския съветник в Украйна Василий Кащи

Автор: Десант

"Обединени патриоти" рязко осъдиха нападението над общинския съветник в Украйна Василий Кащи – представител на българското малцинство. Това стана ясно, от прочетената в Народното събрание от депутата Юлиан Ангелов декларация от името на парламентарната група на патриотите. 

В документа се настоява българските държавни институции да се намесят категорично в защита на малцинството ни в Украйна. Не за първи път то е подложено на терор от крайно десни представители на украинската политика, припомня документът.

Настояваме външно министерство и българското посолство в Украйна, както и предлагаме на парламентарните групи в българския парламент, ясно и категорично да осъдят това нападение над Василий Кащи. Българската държава е длъжна да защити представителите на българската общност в Украйна, се казва в декларацията.

Юлиан Ангелов изтъкна от трибуната, че малцинството ни на украинска територия, според различните статистики, наброява между половин милион и 800 хиляди души.

Тоя заяви, че определени сили в Украйна се опитват да въвлекат нашите сънародници в техни конфликти и българите да бъдат изкупителна жертва на тези проблеми.

Българското малцинство в Украйна може да разчита на подкрепа от България, това трябва категорично да заявим като политици и като държава. Не бива да позволяваме представители на българските общности, където и да било по света,  да бъдат нападани, бити, тормозени и обиждани за това, че са българи, заяви патриотът.

В декларацията се припомня и за обругаването на паметника на българските опълченци в Болград в навечерието на националния ни празник Трети март. Мемориалът бе надраскан, а надписите призоваваха българите в Украйна да си хващат багажа и да заминават за България.

Време е наистина ние да предложим начин за защита на българските малцинства в Украйна и в други държави. Българската държава да изрази категорично несъгласие българи в чужбина да бъдат третирани по този начин, заявяват патриотите.

В заключение депутатът Юлиан Ангелов призовава всички парламентарни групи да осъдят този случай и да застанат в подкрепа на българското малцинство в Украйна.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
02.06.2017 12:28:27
0
0
NAI-DOBRATA ZASHTITA NA BALGARITE /NE SAMO V UKRAINA,AMI I V VSI4KI OSTANALI STRANI /E:
NEZABAVNO DAVANE NA BALGARSKO GRAZDANSTVO NA VSI4KI ETNI4ESKI BALGARI!TOVA MOZE DA STANE I S
PRIEMANETO NA ZAKON OT PARLAMENNTA,NO OSHTE PO-BARZO I S UKAZ NA PREZIDENNTA! TAKA SHTE MOZE DA SE RESHI I PO-BARZO DEMOGRAFSKIJAT PROBLEM!A I NE SAMO NEGO!TOVA SASHTO E VAPROS NA
NATZIONALNA SIGURNOST!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки