Оптимизира се редът за изготвяне на списъци за снемане от употреба на оръжия и боеприпаси


Оптимизира се редът за изготвяне на списъци за снемане от употреба на оръжия и боеприпаси
31 Май 2017, Сряда


В досегашната практика списъкът на ОБВВПИ, подлежащи на снемане от употреба, се изготвя ежегодно и е валиден за календарната година, през която е издаден

Автор: Силвия Горанова

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и контрола над тях в и от Въоръжените сили на Република България.

С промените се оптимизира редът за изготвяне на списъците за снемане от употреба на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия (ОБВВПИ), както и за безвъзмездно предоставяне на оръжия и боеприпаси на юридически лица на бюджетна издръжка.

В досегашната практика списъкът на ОБВВПИ, подлежащи на снемане от употреба, се изготвя ежегодно и е валиден за календарната година, през която е издаден.

Това налага всяка година да се извършва оценка на всички изделия, включени в списъка, което изисква технологично време и е свързано с разход на материални и финансови ресурси.

С промените се предлага отпадане на разпоредбата, според която списъкът е валиден само за съответната календарна година.

Втората промяна е във връзка със зачестили мотивирани искания от юридически лица на бюджетна издръжка да им бъдат предоставени безвъзмездно обезопасени оръжия и боеприпаси за изграждане на паметници на бойната слава и възпоменателни кътове от местно значение.

За тази цел в Наредбата се внасят изменения, които позволяват използването на подходящи оръжия, предназначени за бракуване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки