Св. Ермий бил посечен за това, че не предал вярата си


Св. Ермий бил посечен за това, че не предал вярата си
31 Май 2017, Сряда


Честните мощи на мъченика се извършили много чудеса и се подавали различни изцеления за слава на Христа

Автор: Десант

В последния ден на май Църквата почита паметта на св. мъченик Ермий.

По време на гонението на християните при царуването на римския император Антонин, за преследването на последователите на Христовата вяра бил назначен един велможа на име Севастиан. Като пътувал от Киликия за Кападокия, той срещнал в Комана воинът Ермий, вече побелял старец, който бил предан християнин.

Севастиан поискал от него да принесе жертви на на римските богове. Но Ермий категорично отказал и защитил вярата си, заради което бил подложен на жестоки мъчения.

Въпреки издевателствата над него обаче християнинът оставал несклоним да предаде вярата си. Вбесен от упоритостта му, князът наредил да одерат кожата от цялото тяло на мъченика. Докато слугите изпълнявали заповедта на мъчителя, светецът се надсмивал над княза и изобличавал неговите мерзки богове, с което предизвикал още по-голяма ярост у Севстиян. И той сам със своя нож отрязал честната глава на Ермий.

По-късно, християните тайно взели неговото честно тяло и го погребали в Кападокия, на мястото, наричано Комана. Тук, както гласи житието на светец, чрез честните мощи на мъченика се извършили много чудеса и се подавали различни изцеления за слава на Христа.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки