Дъвката, наречена „безплатни детски градини“ - новият капан на грантаджиите


Дъвката, наречена „безплатни детски градини“ - новият капан на грантаджиите
30 Май 2017, Вторник


Фондация от „семейството“ на „Америка за България“, насочена основно към ромското малцинство, и Алфа Рисърч разпространяват информация, че три четвърти българите искали децата им да ходят без пари на ясла и детска градина

Автор: Севдалина Пенева

Промиването на мозъци или зомбирането, както го наричаме разговорно, е понятие, с което се обозначат различни тактики за контролиране на масовото съзнание. За популярни методи в демократичните общества се считат пропагандата чрез средствата за масова информация, а при тоталитарните общества насилието. Пише го в Уикипедия.

Малко по-изчерпателен е американският лингвист, философ и есеист Ноам Чомски, който преди време публикува „Списък с 10 техники за манипулация чрез медиите“.

За всеки, макар и бегло запознат с нечистоплътната и нездравословна медийна среда (не само у нас), няма да е никаква изненада кои точно техники Чомски е поставил на първите две места – разсейване и създаване на проблем и предлагане на решението му.

„Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг. Отвличането на вниманието е съществена възможност гражданите да бъдат лишавани от важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката.
Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение гарантира, че гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят“, пише Ноам Чомски.

Вторият метод, според него, се нарича „проблем-реакция-решение“: „Тоест, създава се проблем, вид "ситуация", която трябва да предизвика реакция сред населението. Тя, сама по себе си, трябва да изисква приемане на мерките за преодоляването й. Например, изброяването на нарастващо насилие в градските райони или организирането на кървави атаки, които са довели до това гражданите да изискват по-строги мерки за сигурност и политики, ограничаващи гражданските свободи. Или, осланяне на икономическата криза, за да бъдат нарушавани социалните права и да бъдат съкращавани градските услуги.“

Познато ви звучи, нали? Всеки средно интелигентен човек може със затворени очи да изброи поне три примера за опити да бъде зомбиран. От последните 24 часа.

Днешният хит, например, е една невинна на пръв поглед новина, която е покрила 100 процента от българските медии, точно с това заглавие: „75 процента от родителите искат таксите в детските градини да отпаднат“. 

Защо тази новина трябва да буди тревожност?

Първо, защото всеки в държавата ни знае, че това е невъзможно. И да се внушава на обществото, че държавата може ей така да бръкне в празната хазна и да покрие таксите на всички деца, е или просто чесане на езици, или преднамерено и постъпателно облъчване на обществото с някаква бъдеща цел.

Когато не знаем истинската причина да се тиражира някаква фейк новина (измислица, фалшива история, шменти-капели), можем да се ориентираме от това кой е първоизточникът й, кой я тиражира или най-добре, кой я е поръчал.

Мотивите, посочени в „искането на родителите“, разплакват от смях. Като основни ползи от премахването на таксите анкетираните посочвали, че така децата им щели да ходят редовно на детска градина. („Редовно“ е първата сигнална лампичка за таргета на това проучване.)

Също така, премахването на таксите щяло да подобри като цяло уменията за общуване на децата. (Стига, де, наистина ли някой е сложил подобен отговор в анкетата?!)

И сега, забележете, само 20 процента от запитаните считат, че премахването на таксите би ги накарало да се хванат на работа. Опа, човек започва да се чуди в коя махала са правили проучването си Алфа Рисърч.

Стегнато, точно по Чомски, на обществото се стоварва един проблем – „българите искат безплатни ясли и детски градини“. Фейк новината се излива в електронните пощи на медиите, които с готовност я тиражират копи-пейст.

И пак по Чомски фейкът завършва с готово решение.

“Не сме изненадани от резултатите на проучването (айде, бе!) и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите” – коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст във фондация „Тръст за социална алтернатива“ - едно от грантаджийските подразделения на „Америка за България“, което се занимава основно с наливане на средства по всякакви програми, насочени към циганското малцинство.

Едно важно уточнение - всъщност проучването, правено от Алфа Рисърч, е поръчано точно от "Тръст за социална алтернатива". Това се казва още в първото изречение на прессъобщението, за да стане ясно, че това не е някаква безсмислена хрумка на социологическата агенция, решила ни в клин, ни в ръкав да пита хората искат ли безплатни ясли или не. Ами е работа. За едни пари. 

Та, ето ви я поредната дъвка на грантаджиите. Сега очакваме да я разтегнат хубаво „Дневник“ и „Капитал“, после няколко НПО-та да спретнат протест на родители, които искат безплатни детски градини, после ще се надигне цялата ромска общност, защото нали, „децата им така ще подобрят уменията си на общуване“.

И в държавата ще се жужи и шуми около поредния фалшив проблем месеци, че и години напред.

Между другото, днес едни други грантаджии скандираха „Искаме реформи“ пред президентството,  докато цялата държавна власт се събираше за заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Така де, иначе кой ще ги забележи?


В категории: Новини , Образование , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Виктория
24.06.2018 15:25:48
0
0
А защо пък да не са безплатни? Лично бях потресена от факта, че не стига са мизерни, не стига с по 2 изперкали лелки на 25-30 деца, че и платени...Най-естественото нещо би било протест! Ама българина е овца и търпи. Лошото е, че детските градини и училища са най-малкия проблем на тая болна нация, загубена държава и алчно правителство.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки