Кръгла маса в Ахтопол хвърли поглед в миналото и бъдещето на Странджа и Одринска Тракия


Кръгла маса в Ахтопол хвърли поглед в миналото и бъдещето на Странджа и Одринска Тракия
Снимки: Авторът
27 Май 2017, Събота


Участниците във форума дискутираха насоките в развитието на този най-югоизточен пограничен край на България

Автор: Диана Славчева

Десета по ред кръгла маса проведе в Ахтопол на 27 май Сдружение "Черноморска Странджа". Темата на юбилейното издание на форума бе "Странджа и Одринска Тракия - погледи в миналото и бъдещето".

Гости на събитието бяха вицепремиерът Валери Симеонов, депутати и представители на Съюза на тракийските дружества у нас.



Проф. д.ист.н. Илия Тодев от Института по история на БАН запозна присъстващите с това как е изглеждала Одринска Традия от историко-географска гледна точка през епохата на Възраждането. 

Докладът на проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров представи офицерите от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение в периода 1878 - 1944 г. Оказа се, че само от Малкотърновско произлизат 1 генерал и 48 офицери, като любопитното е, че трима от тях са служили в българския морски флот.

Иванка Делева от РИМ-Бургас разказа за изложбата на музея, посветена на тракийските бежанци в нашата памет. 



А д-р Стефан Пейков припомни в ретроспекция за постиженията на някогашната научно-изследователска програма в района на Странджа-Сакар, като трасира насоките за нейното евентуално приложение и в наше време. Той сподели, че при извършените тук коммплексни проучвания, покрай всичко останало, са били установени три находища на лечебна кал и тези данни биха могли да се използват за разработването на нова концепция за развитието на туризма в този най-югоизточен пограничен край на България. 

В рамките на форума в Музея на котвата бе открита гостуваща изложба, представяща непоказвани досега находки от некропола на Месамбрия с редки експонати от античната и елинистичната епохи и средновековието.




В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки