Почитаме българския светец Терапонт Софийски


Почитаме българския светец Терапонт Софийски
27 Май 2017, Събота


Казват, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досегаможе да се види в столичната църква "Света Петка"

Автор: Десант

На 27 май Българската православна църква почита паметта на св. Терапонт Софийски (Сердикийски).

За този свещеномъченик пише известният наш писател Матей Граматик, който бил негов съвременник и свидетел на мъченическия подвиг на светеца през 1555 г. Именно той написал и неговото житие.

Както отбелязва Матей Граматик, "свещеномъченик Терапонт, който бидейки жител на това място (има предвид София) и презвитер на светата Божия църква в Сердика (София), живял с много добродетели и на края, по време на гоненията против християните, бил задържан под стража от беззаконниците заради Христовата вероизповед. Подир много мъчения, и обложен с тежки железни вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и така получил мъченическа смърт за Христа. А говорят, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал голям дъб, който и досега се вижда, и стават там различни изцеления, когато с вяра се пристъпва."

Днес един дънер от този дъб се пази като свещена реликва в старинната столична църква "Света Петка", гдето се чества паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май.

Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка Стара”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която има икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. „Мъчениковото дърво” може би идва от мястото „на разстояние един ден път”, за което споменава житието на Матей Граматик. Преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към вляво от същинската част на храма. „Мъчениковото дърво” се изнасяло в двора всяка година срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика.

Някога „Мъчениковото дърво” престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Вярващите са изпитвали помощта на свети Терапонт при различни нужди и здравословни проблеми, затова започнали да си отчупват и да получават частици от светинята за благословение, с което може да се обясни и неголемият размер на дънера днес.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки