Патриотите внасят поправки в НК, свързани с радикалния ислям


Патриотите внасят поправки в НК, свързани с радикалния ислям
26 Май 2017, Петък


Измененията са свързани с криминализиране на проповядването на радикален ислям, както и на всяка идеология, използваща верски убеждения за политичеаски цели

Автор: Светлана Николова

Обединените патриоти продължават законодателната си работа в посока приемането на поправките в НК, свързани с инкриминрането на радикалния ислям.

Според новите текстове "всеки, който проповядва радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на конституционния и правов ред" ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба до 5 000 лева.

Измененията са свързани с криминализиране на проповядването на радикален ислям, както и на всяка идеология, използваща верски убеждения за политичеаски цели.

Текстовете предвиждат и санкции срещу лицата използващи заплаха, принуда и обществено положение или даване на облага за склоняване на лица към носене на бурка. С поправките в НК се цели подпомагане на прокуратурата с нужните инструменти за подвеждане под отговорност на лицата, рушащи държавността.

„Днес "Обединени патриоти" предприеха важна стъпка в защита на българската държава и нация от ислямския фундаментализъм и тероризъм. Внесохме в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Наказателния кодекс, с които да се въведат санкции срещу проявите на радикален ислям, както и срещу стимулирането и принуждаването за носене на бурки“, коментира депутатът от парламентарната група на патриотите Христиан Митев пред журналисти днес.

„Предлагаме още използването на заплаха, насилие, обществено положение или власт за принуждаване на някого да носи облекло, прикриващо частично или изцяло лицето, се наказва с лишаване от свобода за една до четири години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание“, допълни народният представител.

Наказанието се увеличава, ако принудата е упражнена спрямо повече лица или спрямо малолетни.

Същите санкции са предвидени и за случаи, в които носенето на бурки е стимулирано от обещание за даване на облага. Тоест не се прави разлика между насилие и финансово стимулиране.

Ако обектът на стимулирането е малолетно лице, то наказанието според ОП трябва да е лишаване от свобода от три до шест години затвор и глоба от 10 до 20 хиляди лева. 

Ще припомня че предложените от нас поправки са продължение на приетия по предложение на Патриотите в миналия парламент - Закон за забрана на бурките.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки