Петрич се преклони пред паметта полковник Борис Дрангов


Петрич се преклони пред паметта полковник Борис Дрангов
26 Май 2017, Петък


На възпоменателните чествания присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-министър председателят Валери Симеонов

Автор: Светлана Николова

Заместник-министър председателят Валери Симеонов и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха във възпоминателната церемония и заупокойна литургия пред военния паметник-чешма в петричкото село Дрангово, където се проведе честване на 145-та годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов.

От името на вицепремиера и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов бе поднесен венец, а народни представители от парламентарната група на Обединените патриоти положиха цветя пред военния паметник.

На церемонията присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на Петрич Петър Бръчков, общински съветници, общественици и десетки граждани. Преклонението бе свързано и с възпоменание на подвига на Пети македонски полк по време на Първата световна война.

Заупокойната литургия бе отслужена от Неврокопския митрополит Серафим.

Дранговата чешма е осветена като военен паметник преди 101 години.

Точно в 12,00 ч. с камбанен звън от всички църковни храмове на Неврокопска епархия бе засвидетелствана почитта към живота и делото на полк. Борис Стоянов Дрангов.

От 18,00 ч. в салона на читалище „Братя Миладинови – 1914” започва научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов.

Предвидено е и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”.

Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови. Ще има празничен концерт на градския площад в Петрич и тържествената вечерна проверка.

В Петрич специално за повода присъстват и внуците на полк. Дрангов – Борис Дрангов и Райна Дрангова.


В категории: Новини , Общини , Войни за освобождение , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки