Светец хирург ще бди над лекари и пациенти в бургаска болница


Светец хирург ще бди над лекари и пациенти в бургаска болница
Снимка: УМБАЛ-Бургас
25 Май 2017, Четвъртък


На Спасовден ръководството на УМБАЛ-Бургас получи в дар икона на свети Лука

Автор: Десант

Икона на светеца хирург свети Лука ще закриля лекари и пациенти на УМБАЛ-Бургас. Тя бе дарена навръх Възнесение Господне (Спасовден) от отец Емилиан на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Мирослав Обрейков, съобщават от лечебното заведение.

„Св. Лука Кримски Чудотворец е закрилник на лекарите, а вярващите отправят към него молитви за изцеление. Затова навръх Спасовден решихме да направим това дарение на УМБАЛ-Бургас”, споделя отец Емилиан Михайлов, който е председател на църковното настоятелство при  храм „Св. Николай Чудотворец”.

Иконата е изработена в Крим  и пристигайки в България е осветена в бургаския храм в к-с „Меден рудник”. В светата обител има и голяма икона на св. Лука, пред която миряните се молят всеки четвъртък.

Светецът е бил сред водещите хирурзи на миналия век, благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). В своята практика той е извършил хиляди успешни операции, а заради невероятното му дело е канонизиран за светец от църквата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки