Божидар Димитров: Свалям шапка на екипа на Путин


Божидар Димитров: Свалям шапка на екипа на Путин
25 Май 2017, Четвъртък


Според директора на НИМ нямало скандал в изявлението на руския президент, че „славянската азбука е дошла от македонската земя“, тъй като от историческа гледна точка това било така

Автор: Силвия Горанова

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че „славянската азбука е дошла от македонската страна“, направено пред колегата му Георге Иванов от Македония, провокира и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да направи коментар по темата.

Ето цялото му изказване, разпространено преди минути от пресцентъра на НИМ. Споделяме го едно към едно, без редакторска намеса:

"Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица.

Русия не познава като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград).

След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век.

За думите на Путин. Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави. Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф. Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури”, любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали юнаци от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящия го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”.

Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония.

Днешна Македония не е част от първоначалната й територия
– на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство.

А ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или от „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т. н. „опорни точки”.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

21
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
21
анна
28.05.2017 10:43:31
3
7
НА МАЛКОТО ПРЪСТЧЕ НА ПУТИН НЕ МОГАТ ДА СЕ КАЧЪТ, НАШИТЕ САМОРАСЛИ ПОЛИТИЦИ И МЕДИЙНИ КЛАКЬОРИ, ПО ПЕРФЕКТНОСТ В ИЗКАЗА ......... ...ТЕ СА ...... - ПАПАГАЛИ, ПОВТАРЯТ ТОВА КОЕТО ИМ СЕ КАЖЕ. ...ЗА СОБСТВЕННО МНЕНИЕ НЕ ГОВОРИМ ИЗОБЩО....ТЕ СА КАТО ЛИСИЦАТА В ПОГОВОРКАТА " ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО" А, ТО БИЛО НА ВИСОКО".
20
Колю
27.05.2017 15:04:16
1
0
http://www.ivanstamenov.com/files/ach-pokr-3.pdf
19
Япати
26.05.2017 21:22:01
1
2
Абе, " Македонец" ти не знаеш да говориш на български бе човек ! Засрами се , с векове ви учим...
18
Евгени Паунов
26.05.2017 16:12:35
13
17
ОчевАдно е, че "шапката на Б.Д." си е баш е фуражка – разбира се, съветска, КГБ-истка фуражка...
И още някой пояснения за невежите коментатори по-долу – сенилното ченге Б.Д. Стоянов не е никакъв "професор", освен в университета УниБИТ на бул. "Цариградско шосе" - 5-ти километър. Извън стените на въпросния ченгесарски ПУЦ – той е "Господин НИКОЙ". Иначе, по научна титла е прост "ст.н.с. II-а степен" и "кандидат на историчските науки", още от соц-време.
Второ, Б.Д. е един обикновен спекулант, лъжец, неприкрит мошеник и плямпало, присвоил си правото да говори от името на ИСТОРИК № 1, специалист по всичко, баш-майстор. А един млад писател и поет като Манол Глишев го направи смешен именно по теми от Средновековието на Европа, което е "тъмна Индия" за Б.Д.
Трето, този тип отдавна е в пенсионна възраст – вече е на цели 71 1/2 години, изпълнява от години напълно незаконно длъжността "директор" на НИМ-Бояна, и следователно - единственото му право е да се пенсионира и да си трае.
Четвърто, ЦЯЛ СВЯТ ни се смее и ни се подиграва, заради непрестанните му лъжи и простотии, когато бивш министър ни вкара в 2 международни скандала и накрая бе уволнен. Огромно петно и срам за България!
А за другарите путинофили и рубладжии тук – с изказването си на 24-и май джуджето Лилипутин просто уби и последните истински русофили в България! И за слепите е ясно!
17
Пеко СтойчевМ
26.05.2017 12:38:40
12
8
Много грамотен ПРОФЕСОР> Истински Българин.
16
Македонец
26.05.2017 12:18:59
3
16
Вистината не како шило.А на оваа антимакедонска гнаса Димитров му советувам да си го види суратот во огледало за да си го осознае произходот.
15
Balgarin
26.05.2017 09:41:33
11
21
Другаря Димитров бил руска балалайка.
Какъв срам и тоя се мисли за историк.
14
Snezhna
26.05.2017 09:40:06
12
6
"Македонска земя" ('земя' в единствено число) означава територията, принадлежаща на една нация или държава. На официалния сайт на Кремъл в превода на английски се използва думата "soil". Отваряйки речник на английски ще намерим " soil = the territory of a particular nation". "Македонските земи" (множествено число) вече носи друго значение и може да означава и земите на дадена географска област. Едно е да кажеш "Нашата писменост идва от земите на днешна Македония" и съвсем различно е да кажеш "Нашата писменост идва от Македонска земя"... Дори изборът на дата - точно на 24-ти май - говори за планирана провокация или скандал... Все едно Путин небрежно маха с ръка и ни казва :"България вече не съществува за мен, щом не иска да играе според моите правила..." Обичам Русия и руския народ и никой няма да успее да заличи благодарността ми за това, което обикновените руснаци са направили за нас по време на Руско-Турската война, само че Путин не е руският народ... Днес го има, утре - не... Надявам се, да не успее да унищожи приятелството между народите ни, защото вече и на децата е ясно, че Путин няма нужда от приятели, а от слуги... Който не иска да му служи, бива наказван с арогантност, пренебрежение и подли удари в гърба... Вярвам, че в Русия все още има мислещи, свободолюбиви и ерудирани хора и очаквам някаква реакция и от руската интелигенция и руските културни среди...
13
Вашето име
26.05.2017 08:02:15
4
4
На сайта на НИМ такъв текст няма, така че изглежда цялата статия е измишльотина.
12
Асклепий
26.05.2017 03:40:11
29
38
Да, едно е сигурно, че другаря Димитров цял живот сваля шапка и доносничи на Кремъл като агент на ДС.
И друго е съвсем ясно - Русия възниква като държава като превзема и унищожава българското Казанско царство и Волжка България.
От тогава и до днес България и Българската история са основната заплаха за Русия, защото ако се обединим всички българи с европейка Русия е свършено.
От тогава Русия не е спиала да заграбва и унищожава българските територии и да води антибългарска политика, вкл. чрез т.н. освобождение.
Точно Русия е тази, която откъсна и Македония от България.
Точно Русия е тази, която поддържа и ОМО Илинден!
Точно Русия е тази, която заграби архивите на България и особено на Волжка България и умишлено не ги връща.
Точно Русия е тази, която не е спирала да ограбва България, особено днес!!!!
11
Митко Николов
25.05.2017 21:34:58
56
19
В България е така.Всеки си мисли, че е компетентен по всичко.Затова политици и журналисти скочиха на изказването на президента Путин.
Затова има историци, професори, професоналисти какъвто е Божидар Димитров.Трябваше първо него да питат.
10
Николай Гуев
25.05.2017 19:08:46
58
11
Прави впечатление, че руският президент е изключително внимателен при употребата на термините, независимо за какво се отнасят. Например, на Парада на победата на 09.05.2016 и 2017 гг. нито веднъж не употреби термина "фашизъм" вместо "нацизъм", както обикновено без да мислят или по-скоро предумишлено го правят т.нар. "антифашисти".
В случая с "македонска-та земя" президентът Владимир Путин просто е употребил един географски топоним, за да не засегне деликатната чувствителност на съседни държави. Но дежурните единайсетоноемврийци се направиха, че не разбират от дипломатическа куртоазия и за пореден път - от безопасното разстояние на победилата демокрация - се "опълчиха" срещу "поругаването" на историческата истина...
9
пламен
25.05.2017 18:54:29
59
12
просто Путин като знае какви олигофрени са македонците особено като стане въпрос че са измислена държава създадена искуствено като изрезка от България , е решил да им погъделичка самочувствието че и " те са дали нещо на света" ! макар че реално погледнато са едно голямо нищо и скоро ще трябва да се прекръстят на "Шиптърландия" като знам колко джамии строят тъпите шиптъри и как се въдят като скакалци !! явно Путин пак търси опорни точки на Балканите за руските интереси..... понеже ние вече не сме васал на Русия а сега целуваме задника на американските педераси и брюкселските лицемери...... което никак не е по-различно !!
8
славянин
25.05.2017 18:02:37
21
15
Ще разгледам ситуацията от психологическа гледна точка, не от историческа. Такава истерична реакция от страна на определена част от обществото показва че тази част от обществото е тежко комплексирана и болезнено ревнива по отношение на ''авторските си права'' над т. нар. ''кирилица''! Единственото утешение в тоталната мизерия на тази група хора е гордостта от ''авторските права'' на България над т. нар. ''кирилица''!
7
Салахби Йолиг
25.05.2017 17:21:42
32
14
Реакция трябва да има, стига сме били мекотели.Макар изказването на Путин да не е крайно, асоциациите които предизвиква не са приемливи, предвид на кражбите и изкривяванията на нашата богата история.А иначе няма да е крайно да се каже, че руската държавност и култура и национално развитие са плод на българската такава.Влиянието на Дунавска и Волжка България, между които се заражда Русия е толкова всеобхватно че надали се нуждае от коментар.
6
Атил
25.05.2017 16:24:23
17
20
Извинявам се за граматическите грешки от таблетчето и вълнението, че вестника е читав, но попаднах случайно и не се сдържах.
Мелеза българо-славян Борис Първи от България занесе зорлем азбуката и писмения език в македонската земя, прабългарската. И ряза глави на дръвник заради тая работа. А в Русия я вкара българският цар Симеон чрез упрaвителя Вещий Олег. Най-напред в Киев.
Мушмули са дошли от македонската земя в Русия... Македонски мушмули, научни.
Тaкъв род политическa куртоaзия не е от ползa зa никого. То освен Русия и други не си знaят урокa. Aко нямa кой друг то поне бългaрските влaсти дa им го припомнят. Нaй-после.
5
Aтил
25.05.2017 16:03:05
10
23
Много се събрa... Тоя "професор" понякогa се изкaзвa неподготвен, говори несвързaни нещa, сякaш по нaвик повече нaблягaт нa политикaтa и пропaгaндaтa околкото нa нещо друго.
Мнозинa не си знaят урокa, не сaмо в Бългaрия и Русия. Кaто че ли не е Бългaрия в 21-я век a в 18-я.
Сякaш новия президент се държи поне aдеквaтно. Дaно и други политици го последвaт.
Кaзвaли сa ми че в СAЩ бългaрчетa децa нa емигрaнти сa попълвaли тест, където верният отговор зa кирилицaтa бил..,, че тя е рускa aзбукa.
С кaкво дa се зaнимaвaли толковa бългaрски посленици нa Бългaрия в СAЩ и Русия досегa е чудно.
4
Aтил
25.05.2017 15:50:07
6
18
То aко имa един колaй той и гaщите ще си свaли пред екипa нa Путин...
Тaкъв му е произходa нa човекa, но първо дa види номентaрa нa Петков тук. Третия по ред.
3
Petkov
25.05.2017 13:49:27
20
10
Кирилицата и старобългарския (старославянския) писмен език обаче го въвежда към Русия българския бек (княз) Салахби-Слагви(скандинавски княз на българска служба). Анчийците (славяните) го наричали Вещий Олег. Това става далеч преди покръстването им. А цар Симеон е оказал необходимото съдействие и освен книги му пратил и хора!

Кирилицата е разширена в едни български земи (Киев) от други български земи - Охрид.
А Русия впоследствие я получава от Киевска Русь, не от Охрид.
2
Иван
25.05.2017 13:30:36
27
7
...ако това е казано не на 24 май и не на македонския президент...всичко е ОК. ДА ама НЕ...е .  
1
Иван
25.05.2017 13:18:37
14
3
..работата е ясна...да влезе убития...Проблема е, че Путин е приел отговора на Георге Иванов без забележка...Той е на визита в Москва, за да получи награда от Международния обществен фонд за единство на православните народи на името на Патриарх Алексей Втори.„За нас наградата е още по-важна, защото е присъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнина в памет на Свети Климент Охридски, нашият най-известен светец, най-добрият ученик на светите братя Кирил и Методий. Това е наша обща памет, за нашите просветители. Това ни дава надежда, че ще опазим тяхното учение и надежда за бъдещето”, заяви Иванов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки