През юни в Азмака, където бе намерен зъб от праизторически хуманоид, започват нови проучвания


През юни в Азмака, където бе намерен зъб от праизторически хуманоид, започват нови проучвания
Снимки: Topnovini.bg и Национален природонаучен музей
25 Май 2017, Четвъртък


Учените разглеждат нова теория, според която предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка

Автор: Десант

Международна научна експедиция, под ръководството на проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей към БАН, ще поднови проучването на местността Азмака край Чирпан, където преди 15 години е намерен зъб на т.нар. хоминоид – далечен предшественик на човекоподобните маймуни.


Мястото в м. Азмака, където са проведени разкопките

Според международния екип от учени, Балканският полуостров е люлката на човешката цивилизация. Именно тук преди  7,25 млн. години, в землището на днешния Чирпан, се е разхождал  хоминоидът.

В основата на сензационното откритие е намереният зъб от праисторическото човекоподобно същество, открит от внука на любителя археолог Петър Попдимитров  в местността Азмака. Отначало той помислили, че това е зъб от животно, но стоматолог го определил като човешки.


Зъбът, намерен край Чирпан

Попдимитров отнесъл находката в катедра катедрата по анатамия в Тракийския унивеситет в Стара Загора. Оттам потвърдили, че е човешки зъб.  Тогава се свързал с проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей. 

Според професора, с помощта на ценния артефакт, със сигурност може да се твърди, че хоминодите нямат африкански произход. Морфологическите белези на намерения горен предкътник сочат явни родствени връзки с откритите преди години валезийски (на 10 милиона години) хоминоиди от Източна Африка, които са свързани с произхода на човешкото семейство.

Че зъбът е човешки, потвърждава и д-р Дени Жераадс от Лабораторията по еволюция на човека в Париж.

Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка. Учените са категорични, че най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва именно с Балканския полуостров и източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.

Местността Азмака край Чирпан е богата на палеонтологични находки - още през 1984 г. г. дъщерята на Попдимитров, Анна, попада на зъб, но от мастодонт. Близо десет години продължават палеонтологическите разкопки на международен екип в местността.

В началото на юни т.г. те ще започнат отново, с надежда да бъде открит скелет или кости от така наречения грекопитек.

Грекопитекът е признат за най-стария хоминин (предчовек), чиято възраст надвишава с няколко стотин години тази на сахелантропа (Sahelanthropus), открит в Чад и смятан до сега за най-древен.

Семейство Попдимитрови подготвят частен палеонтологичен музей в Чирпан, който ще бъде открит през есента. Освен зъба на  хоминоида, ще бъдат показани още много уникални находки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки