Международна конференция ще разглежда приноса на нашата църква за спасяването на българските евреи


Международна конференция ще разглежда приноса на нашата  църква за спасяването на българските евреи
25 Май 2017, Четвъртък


Научният форум се организира по повод номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир

Автор: Десант

Днес във Военния клуб в столищата се провежда Международна конференция на тема: „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – Приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи“, съобщават от Светия синод.

Научният форум се организира по повод номинацията на нашата църква за Нобелова награда за мир за 2017 г. по повод спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Предложението за високото признание е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Сне, от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепено от над 200 наследници на спасени български евреи.

Със своята решителност и последователно следване на библейските и нравствени идеали Българската Православна Църква вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Докладите от конференцията целят, от една страна, обективно и безпристрастно, през призмата на историческия поглед, базиран на архивни проучвания и документи, и от друга – през оживелите спомени на оцелели очевидци и техните потомци да поставят фокуса на общественото внимание върху съхраняването на човешкия живот като висша ценност, фундамент на международния правов ред.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки