Етнографската къща в Кипра отваря врати за туристи целогодишно


Етнографската къща в Кипра отваря врати за туристи целогодишно
23 Май 2017, Вторник


Експозицията в красивото село е филиал на Музея на мозайките в Девня

Автор: Силвия Горанова

Дарители на Етнографската къща в село Кипра, община Девня, се събраха на традиционната си годишна среща по повод празника на населеното място, който се чества на 23 май. Общо 81 души са благодетелите на уникалната културно-битова сбирка в къщата. 



С хляб и сол уредникът на къщата музей Росица Върбанова посрещна на празничната софра кмета на Община Девня Свилен Шитов, заместника му Донка Йорданова, кмета на с. Кипра Димитър Димитров, читалищни самодейци, местни жители. 

Шитов, чиито корени са от Кипра, дари на етнографската сбирка два сърпа и две паламарки. Той изказа благодарности към всички дарители за това, че са отделили частици от своята родова история, за да ги предоставят на общността и с това да популяризират нейната самобитна култура.  



Къщата в Кипра е филиал на Музея на мозайките в Девня, има си щатен уредник, но въпреки това вратите ѝ са затворени за посетителите през по-голямата част от годината. Това ще бъде поправено още това лято, обещават от кметската управа.



Наред с постоянната експозиция в къщата музей, част от която е и единственият в Североизточна България отвесен тъкачен стан, в големия двор могат да се разиграват народни ритуали, да се готвят местни специалитети, да се греят вино и ракия. 


В категории: Новини , Общини , Пътеводител , Населени места , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки