Карлово се побратимява с германския град Зеехайм-Югенхайм


Карлово се побратимява с германския град Зеехайм-Югенхайм
Замъкът Хайлигенберг
23 Май 2017, Вторник


Там се намира замъкът Хайлигенберг, в който е роден първият български княз след Освобождението - Александър Батенберг

Автор: Десант

През септември се окачда да бъде окончателно одобрен меморандума за побратимяване между Карлово и германския град Зеехайм-Югенхайм. Тогава делегация от германската община ще посети българския град, чийто кмет д-р Емил Кабаиванов предлага по време на това посещение да бъде организирана и среща с местния бизнес.

Любопитен факт е, че в Зеехайм-Югенхайм се намира семейно имение на рода Батенберг – замъкът Хайлигенберг. Той е не само лятна резиденция и любим дворец на благородническата фамилия, но и място за летен отдих на руското царско семейство.

На 6 май там бе организиран Ден на България и Карлово, като програмата включваше цялостно представяне на българската община, както и прожекция на два филма от конкурса-спектакъл Царица на Розата и Празника на розата, провеждани в родния град на Васил Левски.


Вътрешен двор на дворец Хайлигенберг

В родния дом на Александър фон Батенберг, има подредена музейна експозиция, в която е представено родословното дърво на първия български княз след Освобождението, различни негови предмети и вещи. В момента замъка се поддържа от фондация “Хайлигенберг” и в него се организират концерти, тематични изложби и сватбени тържества.


Музейната експозиция е разположена в бившата къща на прислугата


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки