Трабанти се събират на събор в Трявна


Трабанти се събират на събор в Трявна
Снимка: gabrovonews.bg
23 Май 2017, Вторник


Балканският градец ще бъде за първи път домакин на събитието, което досега се провеждаше в Лозница

Автор: Десант

Над 60 автомобила "Трабант" ще пристигнат тази събота в Трявна за традиционния, четиринадесети по ред, Трабант събор. Родният град на Славейков ще бъде за първи път домакин на събитието, поемайки щафетата от Лозница – градът, който от 2004 г. насам съхранява традицията.

Най-старите возила от култовата германска соц марка, които ще дефилират по тревненските сокаци, са от 1964 – 1965 г., при това напълно реставрирани и поддържани в оригиналния си вид. Ще могат да се видят и автомобили с любопитен дизайн и атрактивен тунинг, както и най-дългият "Трабант". Ще има участници и от съседна Румъния.

В програмата е включено шествие по улиците на Трявна и Плачковци, както и поднасяне на венец пред паметника на Пенчо Славейков. Тазгодишната проява е свързана и с 60-годишнината от производството на първия автомобил от тази марка.

Любопитното при нея е т.нар. фрай-лауф – елемент от скоростната кутия, позволяващ движение на свободен ход при включена скорост. Въпросното приспособление е внедрено за пръв път именно в "Трабант", а години по-късно е заимствано в двигателя на… "Порше"!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки