Окончателно: Закриват интерната в Драгоданово


Окончателно: Закриват интерната в Драгоданово
23 Май 2017, Вторник


Възпитаниците му ще бъдат пренасочени в други образователни институции

Автор: Десант

Социално-педагогическият интернат (СПИ) в село Драгоданово ще бъде закрит на 1 септември 2017 г. Това стана ясно на работната среща, свикана от националния обществен защитник Мая Манолова в сливенската областна администрация.

Децата ще бъдат пренасочени в други образователни институции. До края на месеца всяко от 37-те настанени в интерната дете ще има индивидуална оценка, обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Припомняме, че, както вече "Десант" подробно писа, местните жители събраха подписка за закриването на учебно-възпитателното заведение, след като селото бе разтърсено от убийство, при което бе замесено и момиче от интерната. Освен това, драгодановци масово се оплакват от години от набези и кражби по домовете им, извършени от възпитаниците на специализираното учебно заведение.

16 момчета ще бъдат преместени от Драгоданово в СПИ Варненци, за едно момиче ще бъде потърсена най-добрата за нея социална услуга, подчерта зам.-министър Сачева и уточни, "че за останалите 20 деца, завършили осми клас, ще бъдат дадени предписания и за тях, които да бъдат най-адекватни за тяхната житейска история".

Проблемите, които остават, са, че ако продължат съдебни  решения, за момичетата трябва да се намерят решения, защото със закриването на интерната в Драгоданово остава само СПИ Варненци.

Стремежът на институциите са останалите пет интерната на територията на България да бъдат закрити през 2018/2019 г. Мая Манолова бе категорична, че децата от закритите интернати трябва да бъдат настанени в приемни семейства, в центрове за социална адаптация и само в краен случай - в друг интернат, където да останат до момента, в който не бъде открита по-благоприятна среда за настаняване.

Омбудсманът настоява за "налагане на мораториум върху настаняването на деца в подобни институции и да се търси ресурс, който да се справи на място с ресурсите на общността". 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки