Най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе идва в Приморско


Най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе идва в Приморско
Историческият музей в Приморско
23 Май 2017, Вторник


За 20 години от създаването си морската община се нареди сред лидерите в културно-историческия туризъм у нас

Автор: Десант

„Община Приморско се нареди сред лидерите в културно-историческия туризъм и може да се похвали със своите забележителности, които развива, но също така опазва". Това се похвали на тържествена сесия на местния парламент кметът на морския град д-р Димитър Германов, който направи кратка ретроспекция на развитието на района през изминалите 20 години, откакто Приморско стана общински център. 

Той даде пример с пясъчните дюни край приморския бряг, които са най-добре запазените дюнни комплекси по цялото българско Черноморие. Д-р Германов изтъкна още, че мегалитното скално светилище Бегликташ става все по-търсена дестинация. Силно нараства интересът и към скалния феномен Лъвска глава, резерватите Ропотамо и Аркутино.

"И тъй като туризмът е приоритетен отрасъл за община Приморско, тук е мястото да припомня реализираната мечта – Историческия музей, който отвори врати през 2015 г. Той привлича хора от страната и чужбина с богатата си сбирка от археологически находки и ценности, сред които златното съкровище от времето на Александър Македонски, намерено преди година от директора на музея Даниел Пантов" - специално подчерта кметът и обеща и занапред общинското ръководство да подкрепя археологическите проучвания на територията на общината.

А междувременно стана ясно, по случай празника на морския град и 20-годишнината от обявяването му за община в Историческия музей в Приморско ще гостува най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе, която ще бъде представена на 24 май от 11 часа и ще остане във витрините на институцията до края на летния сезон.

Експозицията е необикновена и пионерска не само за българското музейно дело. Тя ще е впечатляващо явление в научния живот на туристическата община и ще бъде достъпна за всички, които биха искали да научат повече за най-старата история на нашите земи.

Тя ще бъде показана в съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей-Русе специално за излагане на монети. Съоръженията са новост за целия музеен свят и дават възможност на посетителя да види „на живо” всяка една монета. Но тя ще може да бъде разгледана и на монитор, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.

На празника на града на 24 май ще бъде показано и златното съкровище от времето на Александър Македонски. Откритата в местността Силихляр край Приморско златна находка до този момент се съхраняваше в НАИМ при БАН, тъй като музеят не разполагаше с подходящо защитено помещение. В момента в тукашния музей се изгражда специален трезор, където ще се съхранява ценната находка.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки