Към момента няма непосредствена заплаха за България


Към момента няма непосредствена заплаха за България
23 Май 2017, Вторник


Такава е оценката на Националния оперативен щаб, който заседава във връзка с кървавия атентат в Манчестър

Автор: Десант

Към момента няма непосредствена заплаха за страната ни. Такава е оценката на Националния оперативен щаб, който заседава тази сутрин във връзка с атентата по време на концерт в „Манчестър Арена“ снощи, отнел живота на невинни хора, сред които и деца.

Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво (ниско), съобщават от Министерството на вътрешните работи. От там уточняват, че е потвърдено и нивото на готовност по чл. 20 от същия закон.

Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани.

Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на Република България, се казва в съобщение от пресслужбата на вътрешния министър Валентин Радев. 

22 загинали, 59 ранени – това е равносметката към момента след терористичния акт, извършен на 22 май на концерта на американската поп певицата Ариана Гранде в Манчестър, Великобритания.

Няма данни за пострадали българи от експлозията, избухнала в края на събитието на входа на концертната зала в „Манчестър арена“. Полицията в Манчестър публикува номер на гореща телефонна линия за граждани: при избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400; при избиране от България: 00 44 161 856 9400.

Държавният глава Румен Радев изпрати днес съболезнователно писмо до кралицата на Обединеното кралство Елизабет II по повод атентата.

„С дълбока скръб приех новината за кървавия терористичен акт по време на концерт в „Манчестър Арена“, отнел живота на невинни хора. Във връзка с това трагично събитие, потопило в скръб много семейства, бих искал да изразя, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите“, се казва в писмото на президента до кралица Елизабет II.
 
Българският държавен глава изразява и надеждата си за бързото и успешно възстановяване на ранените при терористичното нападение граждани. 

Своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт изрази и премиера Бойко Борисов.

„Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание“, пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей. „Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство“, посочва той. 

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изпрати съболезнователен адрес до председателя на Камарата на общините на парламента на Великобритания Джон Бъркоу.

„За пореден път целият свят е разтърсен и шокиран от насилието над мирни граждани. За подобни действия няма оправдание”, пише председателят на парламента. „Позволете ми в този тежък момент да изразя най-искрена приятелска и човешка съпричастност и солидарност. Ние сме с вас и споделяме болката на Великобритания и мъката на засегнатите семейства”, допълва той. Председателят на Народното събрание заявява, че България остро и решително осъжда всяка проява на тероризъм като грубо посегателство срещу ценностите на съвременния демократичен свят. 

Потенциална заплаха за България няма. Оперативен щаб вече анализира ситуацията. Това потвърди и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Това е поредният груб терористичен акт в Европа“, заяви Каракачанов и изказа съболезнованията си към близките на пострадалите и загиналите.

"Безспорно става въпрос за терористичен акт и най-вероятно става въпрос за камикадзе. Няма пострадали български граждани. Още от ранни зори държим контакт с Борисов и вътрешния министър Валентин Радев", посочи министърът на отбраната.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки