Дунавски организации с дарение за българчетата от молдовското село Кайраклия


Дунавски организации с дарение за българчетата от молдовското село Кайраклия
23 Май 2017, Вторник


Те се включват в националната кампания за набиране на учебници и помагала по български език в помощ на тамошната гимназия

Автор: Десант

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, СНЦ „Учителска подкрепа“ и СНЦ „Дунавско сияние“ от Русе се включват в националната кампания за набиране на учебници и помагала по български език в помощ на гимназията в село Кайраклия, област Тараклия – средище на българите в Република Молдова.

Това съобщават от двете неправилствени организации пред Topnovini.bg.

Тази пролет, след обилни проливни дъждове е унищожена голяма част от учебната литература в месното училище, в което в момента се учат 120 потомствени българчета. По думите на Нина Топалова, секретар на Българската общност в Република Молдова (БОРН), децата се нуждаят от български правописни и етимологични речници, учебници по български и литература за 1-7 клас, тренировъчни упражнения и тестове и всякакви видове учебни помагала по роден език, издадени след 2000 г.

Кампанията в помощ на българчетата от молдовското селце ще продължи до 30 юни, за да могат даренията да се транспортират до Молдова до началото на новата учебна година.

Инициативата е на бургазлията Валери Вълчев, който преди две години дари семейната си колекция на градската библиотека в Тараклия. Оттогава той поддържа връзка с Българската община в Молдова, които и в този случай потърсиха подкрепата му.

Подкрепа оказва и библиотеката към Народно читалище "Асен Златаров 1940" в Бургас, която поема функцията на координационен център.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки