In memoriam: Почина доайенът на българската емиграция в САЩ


In memoriam: Почина доайенът на българската емиграция в САЩ
22 Май 2017, Понеделник


До дома си в Детройт д-р Иван Гаджев построява библиотека, в която събира над 40 000 тома, 1 млн. архивни документи, хиляди снимки и други ценни вещи, датирани от 1880 г. до наши дни

Автор: Десант

На 20 май 2017 г., след боледуване, почина доайенът на българската емиграция в САЩ, създателят на Института по история на българската емиграция в Северна Америка, големият родолюбец д-р Иван Гаджев, съобщи сайтът eurochicago.com. 

Иван Гаджев е роден на 23 декември 1937 г. в гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев). Баща му е убит без съд и присъда през октомври 1944 г., когато той е бил едва на 6 години. С много трудности успява да се пребори с клеймото на син на „народен враг“, което забранява на такива деца на следват, и завършва по-късно Висшия институт по ветеринарна медицина в София. През 1968 г. д-р Гаджев преминава нелегално строго охраняваната българо-гръцката граница, за да търси политическо убежище. Същата година успява да стигне до САЩ.

Той пристига в САЩ през декември 1968 г. Установява за постоянно в Детройт, щата Мичиган. В САЩ следва за втори път ветеринарна медицина и се дипломира като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка. През 1973 г. се жени за българка, родена в САЩ, Флоранс Христова. Двамата имат пет деца, на които дават български имена и родолюбиво възпитание. Д-р Гаджев е собственик от 1974 до 2002 г., когато се пенсионира, на модерна ветеринарна лечебница в Детройт. Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО „Татковина“ – Детройт, сътрудник на Български национален фронт на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. д-р Гаджев създава и ръководи Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. До дома си в Детройт той построява библиотека, в която събира над 40 000 тома, 1 млн. архивни документи, хиляди снимки и други ценни вещи, датирани от 1880 г. до наши дни. След признаването на Р. Македония от България през 1992 г. Институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Гаджев“. Институтът е кръстен на името на бащата на д-р Гаджев, активист на ВМРО и учител, убит като „народен враг“.

След промените от 1989 г. д-р Гаджев се завръща в България. Той построява по-късно специална сграда в центъра на родния си Гоце Делчев, в която през 2001 г. прехвърля от САЩ цялия архив на Института по история на българската емиграция в Северна Америка. Няколко огромни ТИР-а са били необходими, за да поберат събраните от д-р Гаджев документи, книги, снимки и други материали.

Иван Гаджев посвещава изключително много време и усилия по време на емигрантския си живот, да събира и съхрани за поколенията исторически документи, разкази и архиви на българската емиграция в Америка. За съжаление българската държава не направи нищо съществено за това създадения от него Институт по история на българската емиграция, с неговите наистина много ценни архиви и документи, да не бъде само една частна инициатива, поддържана единствено от създателя си.

Д-р Гаджев е автор на книгите “История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.1. 1860-1944 г.”; “История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.2. България, мащеха наша. 1944-1989 г.”, „Иван Михайлов. Отвъд легендите” в два тома; “Непримиримият Илия Минев. От първо лице и другите за него”; „Лушин“ (посветена на баща му Илия Гаджев, издадена в пет тома) и др.  Той е спонсорирал, освен това, много автори, изследвали историята на България и на Балканския полуостров, както и историята на българската емиграция в Северна Америка, за техните изследвания. С материали и документи е помагал и на електронното издание Еврочикаго. Сам съхраняваше в архива си голяма част от авторските материали публикувани при нас.

През 2014 г. д-р Иван Гаджев бе награден с най-високото отличие на МВнР – “Златна лаврова клонка”. Това заслужено, макар и позакъсняло признание, му бе присъдено за цялостния му принос към запазването на българския национален дух и история зад граница. Наградата бе връчена на д-р Гаджев от тогавашния български генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов, на специално тържество, състояло се в Български културен център в Детройт през есента на 2014 г.

Погребението на д-р Гаджев ще бъде на 24 май в Детройт.


В категории: Новини , Нашенци зад граница , Нашенци зад граница , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки