Румен Радев: Електронното управление е стратегически приоритет за България


Румен Радев: Електронното управление е стратегически приоритет за България
22 Май 2017, Понеделник


Само така ще удовлетворим очакванията на обществото за ефективност, прозрачност и контрол, каза държавният глава

Автор: Десант

Електронното управление е стратегически приоритет за България, необратим процес и единственият начин за постигане на цели от изключителна важност – ефективност, прозрачност, успех в борбата с корупцията, отчетност и контрол. Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща с ръководството на Държавна агенция „Електронно управление“.

„Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция на територията на България“, каза още президентът.

Румен Радев изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на българската администрация в полза на гражданите и на бизнеса.

Между акцентите на разговора бяха възможностите за качествено електронно здравеопазване в България, минимализиране на рисковете от злоупотреби при възлагането на обществени поръчки чрез дигитализация на процесите и интегрирането на националната архитектура на е-управлението с тази на другите държави членки на ЕС.

По време на срещата председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков запозна президента Румен Радев с приоритетите, целите, основните дейности и предизвикателствата пред развитието на е-управлението в България.

„Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и на процесите в тях. То ще позволи на гражданите да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между административните структури”, заяви Росен Желязков и допълни, че сред основните приоритети на агенцията са осъществяването на контрол на бюджетните разходи и на проектите и дейностите в областта на е-управлението в цялата публична администрация и подобряването на мрежовата и информационна сигурност.

Румен Радев и Росен Желязков се съгласиха, че е-управлението трябва да е приоритет не само за държавната агенция, а за всички институции. Административните органи следва да работят последователно за оптималното използване, оперативната съвместимост и поддръжка на вече наличните ИКТ ресурси и информационни системи във всички сектори, беше подчертано още по време на разговора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки