В Добрич ще правят цветен килим по подобие на Брюксел


В Добрич ще правят цветен килим по подобие на Брюксел
Цветен килим в центъра на Брюксел
22 Май 2017, Понеделник


Той ще е издържан в стила на типичната добруджанска черга

Автор: Десант

С килим от цветя Добрич ще привлича туристи по примера на Брюксел и други европейски градове, съобщи заместник-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. На заседание на Консултативния съвет по туризъм е предложено всяка година в добруджанския град да се изработва такава цветна композиция.

Тазгодишната премиера на атрактивната творба от цветя ще е издържана в стила на типичната добруджанска черга. Нейна най-характерна особеност е преливането на близки цветове – от жълто – през оранжево към червено и кафяво. Също и различни нюанси на зеленото. За да доближат максимално автентичния й вид, озеленителите са се консултирали със специалисти от Регионалния исторически музей. 

„Разбира се, ние не разполагаме с цялата палитра от цветове. Ограничени сме в рамките на багрите, които сезонните летни цветя имат, но, въпреки това, се опитахме да постигнем този ефект. В композицията ще участват около 3500 цветя от пет сорта от три видатагетес, калеус и цинерария. Тревата, на чиито фон ще бъде разположена цветната фигура, също влиза като цвят в композицията, като един от зелените цветове" - уточнява арх. Коларов пред медиите.

Чергата ще е „простряна“ в градския парк, до входа на ресторант „Лебед“. Там в самата настилка има подредена черга. Цветната композиция ще е в зелената площ вляво от тази алея.

Целият проект ще струва 3500 лева. Цветята не са закупени извънредно, а са част от тези, които общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ произвежда за нуждите на зацветяването на града. След като бъде закрита фигурата, голяма част от растенията ще бъдат използвани повторно в зелените площи на града.

Добруджанската черга ще лъсне в пълното си величие на 1 юни и ще остане за десет дни. Тя ще е дълга около 30 метра, като в най-широката си част ще е около 2 метра, а в най-тясната – около 90 см. Няма да е права, а ще е „простряна“ между дърветата на хълмчето, пояснява арх. Коларов.

За изпълнението й съдействат възпитаници на професионалните гимназии – по аграрно стопанство и по ветеринарна медицина, които подготвят самата конструкция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки