Перничани си раздават курбан за 5-годишнината от страшното земетресение


Перничани си раздават курбан за 5-годишнината от страшното земетресение
Снимка: zapernik.com
22 Май 2017, Понеделник


Земята в Пернишкия край се разтресе на 22 май 2012 г. в 2,58 часа

Автор: Десант

С молебен за здраве в пернишкия храм „Свети Иван Рилски“ и раздаване на курбан, миньорският град отбелязва днес пет години от силното земетресение. Курбанът се раздава в центъра на с. Дивотино, което беше едно от най-пострадалите от природната стихия населени места в Пернишко.

Както припомня БГНЕС,  земята в Пернишкия край се разтресе на 22 май 2012 г. в 2,58 часа. Силата на труса, отчетена от БАН, бе 5,8 по скалата на Рихтер. Гръцкият сеизмологичен център отчете 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално обяви, че трусът е със сила 6,4 по скалата на Рихтер.

Земният трус бе усетен почти в цяла България, усетиха го и в Гърция, в Македония и в Сърбия. Чу се страшен тътен, след което земята се разлюля в продължение на няколко минути.

Последваха вторични трусове с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. А по-слабите вторични земетресения продължиха с месеци и бяха стотици. Хората бяха в шок и паника. Тези, които имаха коли, избягаха от Перник в продължение на седмици. 

Пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив. Единият от котлите на ТЕЦ „Република“ в Перник се срути наполовина, високите комини на заводите бяха напукани.

Стената на язовир „Студена“ издържа на  силното земетресение, но наскоро, пет години след катаклизма, започна укрепването и ремонтът на язовирната стена.

За разрушените домове бяха отпуснати пари, а тези, чиито къщи бяха само напукани, получиха символичните 325 лева на домакинство – колкото да си поправят някои комини.

Повечето панелни блокове до ден днешен са с конструктивни изменения. На много места все още личат следи от пукнатини.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки