Коварна гъба унищожава боровете в българската гора


Коварна гъба унищожава боровете в българската гора
Снимки: Авторът
22 Май 2017, Понеделник


Срещу нея няма друга защита, освен провеждането на санитарна сеч

Автор: Диана Славчева

Все по-често жителите и почиващите в Бургаските минерални бани ще виждат това лято из околните гори дървосекачи и кервани с камиони, извозващи отсечени дървета. Нека екоактивистите не бързат да се възмущават и да вдигат олелия до небето, че се изсича българската гора.

В случая сечта е повече от спешно наложителна, тъй като иглолистните видове, попадащи в крайградските лесопаркове на Бургас, са поразени от опасно гъбно заболяване, което скоротечно унищожава бор след бор. Засегнати са основно единични и групови насаждения от бял и черен бор. 

Съхненето на иглолистни култури със средна възраст 40-50 години, създадени в райони с надморска височина до 700-800 метра, е обхванало над 1000 дка държавни гори и още толкова общински и частни, и има ясно изразен патологичен характер. За отделните региони на страната интензивността на процеса е различен, посочват лесовъдите.

Гъбата не може да бъде унищожена с никакви химически препарати и единственото спасение е санитарната сеч.

Става въпрос за т.нар. Сфаеропсис сапинеа, която е изолирана в България от специалисти на БАН за първи път преди 25 години в Родопите. За съжаление, тя няма – поне засега – естествени врагове, които да спомогнат за унищожаването й

Признаци за загиване на дърветата се наблюдават от няколко години, но специално тази година, която специалистите окачествяват като прекалено влажна, има съчетаване на различни фактори, благоприятстващи развитието на гъбата.

Експертът Здравко Сталев дава пример с едно конкретно дърво. „През март бе изсъхнал само върхът му. За някакви два месеца борът то загина напълно“ - посочва той.


През март поразен е бил само върхът на този бор. Два месеца по-късно дървото е напълно загинало

Лесовъдите признават, че залесяването с иглолистни видове преди 40-50 г. на терените в този край на България донякъде е било грешка, тъй като условията тук са нетипични за тях – наблюдават се продължителни засушавания, а и надморската височина е прекалено ниска за тази култура. Но въпреки това, боровете са изиграли своята роля за облагородяването на бедните и сухи почви в региона.

Идва време обаче, когато те стават уязвими и различните природни явления с екстремен характер – като бурни ветрове, силни валежи, високи температури и засушавания – водят до физиологическото им отслабване. Те се нагризват от корояди, което допълнително намалява съпротивителните им сили и попадне ли спората от Сфаеропсисът върху стъблата им, те нямат вече сила да й се противопоставят и стават податливи на унищожителната й сила.

За горските стопанства отсичането на поразените дървета е тотална загуба – тази дървесина не може да бъде използвана за нищо. Но друго решение няма – вдигат ръце лесовъдите.

В Бургаска област са засегнати над 40-годишните насаждения  около Карнобат, Несебър, Средец и Ново Паничарево – т.е. периферията на Странджа баир гората. Но проблемът  е още по-сериозен в Южна България и особено в Родопите и Стара Планина. Хиляди декари борови гори там вече са напълно унищожени от Сфаеропсис сапинеа. За това е благоприятствал и гороломът, който бе причинен преди година-две от падналите в региона обилни снеговалежи.

По думите на Невен Каравасилев от бургаското Ловно-рибарско дружество „Лебед", отсичането на болните дървета в лесопарк „Минерални бани“ край Бургас, ще доведе до прогонването на дивеча, който в момента се въди тук – предимно зайци и сърни, а от скоро и диви прасета. Но пък може да се създадат условия да се завърне типичния в миналото за този край тракийски кеклик. Ловното дружество вече е закупило от Кипър по един проект 200 яйца от тази фазанова птица, като част от новоизлюпените кеклици смятат да пуснат именно в зоната на този лесопарк.

Иначе експертите препоръчват на мястото на отсечените борове да бъдат засадени кедър, каменен дъб, цер или космат дъб, които не се засягат от коварната гъба.

Но залесяването е скъпоструващо лесовъдно мероприятие, предупреждава Румен Желев от  Югоизточно държавно предприятие. И тук не става дума само за пари. Той дава пример с богатите швейцарци, за които финансовият ресурс не е проблем, че имат такава поговорка: „Търпението е по-лесно от залесяването“.

Защото природата е дала на гората сила сама да се възстановява. И на това ще разчитат горските специалисти. Но преди това трябва своевременно да се премахнат заболелите дървета. За да се спре разпространението на унищожаващата ги до корен от коварна гъба.


В категории: Новини , Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
фифи
31.08.2017 06:50:22
0
0
Умишлено заразяват горите с канадски корояд и гъби, а по-нетърпеливите кандидат-"приватизатори" направо палят горите с цел да могат да вземат поразените терени на безценица!
1
MUNCHO
22.05.2017 12:15:51
2
1
NA MEN MI SE VIZDA,,MNOGO STRANNO,,TOVA ,,SVETKAVI4NO,,RAZPROSTRANENIE NA TAZI BOLEST V TZJALA BALGARIJA!I PREDI E IMALO ,,VLAZNI,,GODINI,NO TAZI NAPAST JA NJAMASHE!A 4E E NEOBXODIMO
PRE ZALESJAVANE S SIROKOLISTNI DARVETA/BUK,DAP I T.N.T./E BESPORNO NAI-PRAVILNATA POLITIKA!
,,KADETO BUK RASTE I VODA TE4E,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки