Радиоактивност има и във водата на 7 пернишки села


Радиоактивност има и във водата на 7 пернишки села
21 Май 2017, Неделя


Това било известно отдавна, но досега е премълчавано

Автор: Десант

Почти цяла година здравните власти знаят, че в няколко села на територията на Пернишка област питейната вода е с повишена радиоактивност, но си мълчат, съобщи Би Ти Ви.

На 19 юли миналата година пернишкото ВИК уведомява здравният министър, че в 7 села е установена повишена радиоактивност на питейната вода.

Информацията обикаля държавни институции и лаборатории, но едва преди 4 дни се връща в същото ВИК като предписание какви мерки трябва да бъдат взети.

Става въпрос за селата Забел, Глоговица, Ездимирци, Кривонос и Ребро, а най-големите отклонения са в Косача и Зелениград, където алфа активността на питейната вода е цели 9 пъти над нормата.

Проби са взимани и през ноември, и през април, но никой не е уведомил населението за опасността.

Същата е ситуацията и в другото специално посочено в писмото на ВИК село – Косача. Там уран не е добиван, а само варовиковият камък бигор.

От здравната инспекция твърдят, че носят проби всеки месец на единственото място, където се изследва алфа активност – Националния център по радиобиология.

Все още няма яснота на какво се дължи високата радиоактивност. Нужно е да се направят още специфични изследвания, за да се изясни картинката.



В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Трън не бива да загине!
22.05.2017 07:02:14
2
0
Господа управляващи, не си слагайте грях на душата, не подлагайте Трънско на ураново мъченичество! Виждате какви фатални заплахи за здравето на българските граждани произтичат от мини с наличие на уран. Здравето на трънчани, техният реално съществуващ поминък и величествената, непокътната природа, която са наследили от предците си, са по-важни от изкушенията за печалба! Трънският човек разбира, че опасните мини на „Евромакс сървисиз“ не вещаят благоденствие и по-висок стандарт, а насилствен прелом в хармоничното и устойчиво развитие на района, в който живее, изкарва прехраната и отглежда децата си. Стратегическият план за развитие на община Трън предвижда: “ПОСТИГАНЕ НА УСТОЙЧИВ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА И ПЪЛНОЦЕННО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА НАЛИЧНИТЕ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ЧРЕЗ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ, СЪВРЕМЕННИ И ЕКОЛОГИЧНО СЪОБРАЗЕНИ ПРОИЗВОДСТВА; СТИМУЛИРАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКАТА АКТИВНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАСЪРЧАВАНЕ СЪЗДАВАНЕТО НА МИКРО И МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ И САМОНАЕМАНЕТО; ГАРАНТИРАНЕ НА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА, И СЪЩЕВРЕМЕННО СЪХРАНЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА И КРАСИВА, УНИКАЛНА ПРИРОДА И ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО НА ТРЪН” Разрешение от страна на държавата за откриване на мините прави всичко това невъзможно.
Традиционният поминък на хората, граден от поколения в хармония и благодарение на природата, рухва. Замърсяването на въздуха и почвите прави отговорно земеделие невъзможно, та дори да не е по еко-стандарт. Всяко семейство в Трънско има зеленчукова градина и овошки. Замърсяването с прахови частици, съдържащи уран, няма ли да направи продукцията негодна за консумация? А когато уранът проникне в подпочвените води? Виждаме какви непреодолими проблеми имат други общини в България, наследени от мини, работили преди десетилетия. И до ден днешен хората там пият опасна за здравето вода!
Не разбирам, как неповторимо красивата планина Руй, която е ЧАСТР ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЕКО-МРЕЖА НАТУРА 2000, а следователно е зона, забранена за промишлена дейност, може да бъде надупчена с взривове? Ще ви даде ли съвестта да затриете тази девствена природа и унищожите цялото й биоразнообразие? Подобен атентат срещу околната среда, недопустим в цивилизована Европа, би обезсмислил и зачеващия екотуризъм в Трънско. ▪
А какво би се случило с пътната инфраструктура, която с много мъка и помощ от еврофондовете се позакрепи? Тя не е проектирана да издържа многотонните камиони, натоварени с руда, и ще бъде опропастена. Щетите за общината и държавата ще са в пъти по-големи от скромната такса, която „Евромакс сървисиз“ ще дължи. Всеки български данъкоплатец ще дава своята лепта за частния интерес на инвеститора.
Господа, Вие сте българи и богатството на тази уникална природа е и Ваше! Радвайте му се, черпете от енергията на неговата красота, но, моля Ви, не го унищожавайте!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки