Ретро спомен за абитуриентските балове


Ретро спомен за абитуриентските балове
21 Май 2017, Неделя


Как мерцедесите изместиха файтоните

Автор: Диана Славчева

Май е месецът на младостта – тогава в разгара са абитуриентските балове. Зрелостниците правят първите си крачки в „свободния“ живот.

Не става лесно – първо трябва да изкарат матурите. Но след потенето над белия лист, на който трябва да покажеш колко си научил в последния етап на средното си образование, идва и купонът – така очакваният бал.

През годините това тържество, ознаменуващо края на ученическите години, е претърпяло своите метаморфози.


Абитуриентите от миналото

Естествено, модата е тази, която диктува стила на облеклата. Минижупите сменят дългите рокли, засуканите прически или пуснатите коси изместват коковете, мерцедесите изтикват файтоните, селфито грубо избута професионалните фотографи...


Зрелостници от ХХ век

Но остават ресторантите, танците, вълненията и даже някои от традициите – като това сутринта след бала да минеш през двора на училището. Или да се събереш с довчерашните съученици на някое знаково за града място.

За пловдивските абитуриенти това бе Альошата, за бургаските – Пантеона в морската градина, или поне така се правеше допреди години. Сега баловете на завършващите в Бургас са изнесени в Слънчев бряг.

В София по-рано имаше истински балове – без засядане на маса с ядене и пиене, а само танци. Цяла нощ! Правеха се в зала „Универсиада“, после за известно време се изместиха в НДК. Но лека-полека и там се наложи балът тип банкет. Яденето и пиенето оставаше за родителите, които събираха роднини и приятели в домовете си, за да се почерпят по случай завършването на чадото си.

Ех, времена, ех, нрави!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки