Ще бутне ли нов МОЛ в София къщата на именит наш езиковед


Ще бутне ли нов МОЛ в София къщата на именит наш езиковед
21 Май 2017, Неделя


Проект застрашава автентичния вид на паметник на културата, дарен на държавата от адак. Стефан Младенов

Автор: Десант

Преди 50 години един от най-видните представители на българското езикознание - академик Стефан Младенов, дарява на българската държава къщата си в София, намираща се на ъгъла на улиците "Патриахр Евтимий" и "Шести септември", заедно със своята уникална библиотека. Волята му е днес е потъпкана в угода на частни интереси. 

Това се изтъква в петиция, която от десетина дни събира подписи в защита на паметника на културата, който е застрашен от промяна на автентичния му вид заради нов проект за продробен устройствен план, променящ изцяло визията му.

"Документите за строеж са пълни с противоречия, противопоставяне на закона и явни фалшификации" - твърдят вносителите и поясняват, че в момента тече съдебно дело, което се води с променлив успех.

"Имаме достатъчно стъклени домове - не ни трябва още един МОЛ с магазини, офиси и подземни паркинги, пълни с подпочвена вода.

Такъв един е по диагонала на кръстовището - стои празен и нещастен като същински мутропаметник, неизползваем заради пълни с вода складове! А "експертите" и "архитектките" преценяват, че не са нужни хидрогеографски проучвания" - се изтъква още в подписката.

Академик Стефан Младенов е български езиковед и диалектолог, специалист по индоевропейско езикознание, славистика, балканистика, българистика и учен със световна известност и авторитет.

През 1916 г., по време на Първата световна война е поканен, съдейства и взима участие в научната експедиция в Македония и Поморавието. 

Знаел е перфектно 18 езика, а е ползвал общо 27. Благодарение на труда и настойчивостта си, той овладява не само всички славянски езици, но и старогръцки, новогръцки, латински, староиндийски, староарменски, староперсийски, арабски, турски, норвежки, шведски, датски, литовски, фински, албански, унгарски, румънски, без да се броят известните му и разпространени италиански, испански и португалски.

​Автор е на над 150 статии и бележки по въпросите на българския правопис и има над 1000 научни публикации.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки