И днес деца играят вън на куцанка и билички


И днес деца играят вън на куцанка и билички
Снимки: Авторът
21 Май 2017, Неделя


Колкото и да не е за вярване, старите игри може да са интересни и на днешните малчугани

Автор: Диана Славчева

Кой не е мечтал да се върне в детството – поне веднъж да изживее отново онези безгрижни дни, пълни със смях и игри. Онези игри, които днес са позабравени, защото е дошло ново поколение, което вече се вълнува от други забавления – по-модерни, по-технологични...

Кое дете днес търкаля билички или пък скача на ластик?! Съвременните малчугани прекарват свбодното си време във виртуалните пространства и се вълнуват от компютрите и смартфоните. Но ето, че времето може да върне своя ход и в разгара на технологичния ХХІ век деца да заскачат на куцанка или да стрелят с фунийки така, както са го правили техните родители, когато са били малки.

Късметът да преживеят това имаха посетителите на етнографската експозиция в Бургас в нощта на музеите. Дворът край някогашната Бракалова къща се изпълни с деца и родители, а майки и бащи показваха на наследниците си как са се забавлявали в детството си.

Момченцата се трупаха край оградата, на която бе окачена мишена, и всеки се опитваще да я уцели с издухана през тръбичка фунийка.




Други – и момченца, и момиченца, бяха клекнали насред тревната площ, за да играят на билички.




Две каки бяха опънали между краката си ластик и малки момиченца се учиха да скачат на него така, както им показваха техните майки.



Край тях техни връстници хвърляха камъче върху разчертаната „дама“ и на куц крак отмерваха номерираните квадрати.



Колкото и да не е за вярване, оказа се, че старите игри може да са интересни и на днешните малчугани. И че са истинско живо нематериално културно наследство – нека не бързаме да го обявяваме за мъртво. То все още може да носи удоволствие и забавление. Просто трябва да го припомняме. Както направиха в тази незабравима вечер служителите на бургаския музей.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки