Родопите и морето се събраха в пленер на изобразителното изкуство


20 Май 2017, Събота


16 художници от цялата страна ще рисуват 10 дни в Слънчев бряг. Мероприятието е продължение на приключилата преди дни творческа среща в Смолян, затова и темата, която са избрали е „Когато планината срещна морето”

Автор: Десант

16 блестящи български художници от цяла България се събират на пленер край морето. 10 дни майсторите на четката ще творят в Слънчев бряг. Селекционерът на авторите също е техен колега и е от Смолян. Това е Здравко Палазов, който е и куратор на пленера.

А самият пленер е морското продължение на приключилата преди дни творческа среща в Смолян. Може би точно затова, след Родопите, сега художниците се събират под надслов „Когато планината срещна морето”.

Своите визуални открития на Слънчев бряг ще подготвят и представят Божидар Тонев – Добрич, Валентин Узунов – Ловеч, Владимир Пенев – София, Димитър Рашков – Карлово, проф. Димитър Чолаков – Търговище, Здравко Палазов – Смолян, проф. Ивайло Мирчев, Николай Певичаров – Пловдив, Николай Янакиев – София, Росен Русев-Будапеща, Радостин Дамазков – Бургас, Станимир Видев – Пловдив, Стефан Пенчев – Силистра, Стефан Янев – София, Сули Сеферов – София, Чавдар Петров – Видин.

Авторите са представителна извадка на всички тенденции в българското изобразително изкуство – от поетичния реализъм до абстракционизма.

„Идеята ми е повече богати и заможни хора да станат почитатели и колекционери на изобразително изкуство. Нека нови хора да открият смисъла в него”, казва организаторът и домакин на пленера Асен Георгиев (също от Смолян), в чийто хотел са настанени художниците.

Самите творци пък виждат нов прочит на пребиваването си в Слънчев бряг. „Нека покажем, че това не е Слънчака – бардак за алкохолен туризъм и чалга, а прекрасно място за сериозна култура и изкуство”, амбицирани са те.

Може би насърчени и от домакина си, защото той е убеден, че младежите, които в делниците все не намират време да се отбият в галериите и да се запознаят с авторите и произведенията им, тук ще го направят и ще се докоснат до известни личности и до творбите им, още докато ги създват.

Пленерът ще приключи на 30 май с изложба в Слънчев бряг.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки