Знатни българи от Шишмановия род са погребани в стар храм край с. Трудовец


Знатни българи от Шишмановия род са погребани в стар храм край с. Трудовец
19 Май 2017, Петък


Изложба представя най-ценните находки, открити от археолозите в някога достъпната само с лодки църква 

Автор: Десант

През май и юни 2016 г. научен екип, ръководен от Филип Петрунов, изнърши разкопки и проучване в запазения до покрив стар храм „Св. великомъченик Георги“ в ботевградското село Трудовец, организирани от Националния исторически музей, с финансовата подкрепа на Община Ботевград.

Храмът е изграден през втората половина на XIV в. в „мочурлива местност“ и е изследван в началото на XX в. от историка проф. Петър Мутафчиев, който прави и подробно описание на запазените стенописи.

Църквата е обявена за национален паметник на културата през 70-те години на миналия век.

За Международния ден на музеите в Историческия музей в Ботевград бе открита изложба с находки от проучването на стария храм. В нея посетителите могат да видят най-интересните артефакти от археологически открития, сред които: бронзов пръстен с монограм XIV в., бронзова монета - Римски Антониан от втора половина на III в., сребърна монета (Иван Александър с Михаил Асен) късна емисия 1360-1370 г., текстил със златни нишки, текстил с бронзови нишки, бронзов пръстен.

Изложен е и фрагмент от стенописна украса „Успение на пресвета Богородица“ от XVI в.

Според легендата, някога църквата била достъпна само с лодки, което е потвърдено и археологически. Тя е изградена в северния дял на ботевградската котловина на малък остров образуван от водосбора на реките, преминаващи през землището на днешното село Трудовец. Дори и сега на места в обработваемите блокове на Трудовец се виждат естествени водоеми и типичната за тях растителност, благодарение на високите подпочвени води излизащи на дълбочина 1,40 м.



Въпреки лошото си състояние, черквата е запазила покривната си конструкция, обновена през XVI в.

Археологическият екип установява наличието на два строителни етапа. Първият е от средата на XIV в., когато е построен храм за тленните останки на местната аристокрация, управлявала разположената в близост крепост „Божинишки Урвич”. От там е ръководена защитата при османското нашествие, в тази част от старопланинския масив. Постройката е с типичната за търновска архитектура богато украсени фасади и пластични орнаменти, познати от времето на цар Иван Александър в Несебър.

В края на Второто българско царство храмът е опожарен и прекъсва своето съществуване. Възстановен е през XVI в. с изцяло нова визия и нов храмов патрон - “Св. великомъченик Георги“.

До този момент при археологическите проучвания са документирани 6 погребения от XIV в. на знатни българи с типичните за търновската ювелирна школа накити, доказващи тесните контакти с Търновград Царев. В един от гробовете, силно нарушен при оформянето на обработваемия блок, в който попада храмът, е открит пръстен с монограм „Шишманов род“ и два стилизирани храма.

Друг интересен момент от проучването е откриването на гроб на млада жена, буквално „вградена“ в основите на църквата, за което е оформена специална ниша и са демонтирани част от камъните, оформящи субструкцията на култовата постройка. За знатния и произход, говорят богатите дарове, с които е положена за „вечния ѝ сън“. При разчистването на гроба екипът на Филип Петрунов от НИМ се натъква на бронзов пръстен, монета от времето на цар Иван Шишман и части от облеклото.

Изложбата ще остане във фонда на музея, а фрагментът от стенописната украса ще бъде върнат обратно в църквата, след като приключи цялостната й реставрация.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки