Как се печели с майсторлък


Как се печели с майсторлък
Снимка: ЕМО "Етар"
19 Май 2017, Петък


Надпреварите, провеждани в "Етъра", запознават публиката с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура

Автор: Десант

150 експоната, свързани с провеждането на майсторските надпревари през годините, подредиха в "Етъра" - в изложба, озаглавена „Да спечелиш с майсторлък". 

Всяка година в етнографския музей на открито край Габрово майстори от различни занаяти мерят сили, умения и талант в няколкодневна майсторска надпревара в предварително определен занаят. Събитие от такъв характер се провежда само в ЕМО "Етър" и е уникално не само за България, но и въобще за европейските музеи под открито небе.

Началото на майсторските надпревари е поставено през 1981 г. във връзка с честването на 1300-годишнината на българската държава. То се провежда между майстори по дървостругарство от Габрово.

От 1982 г. до 1989 г. майсторските надпревари се организират съвместно със Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти.

През 1982, 1983 и 1984 г. в благородна надпревара се представят бакърджии от цялата страна. През 1985 и 1986 г. идва ред на ножарите, а през 1989 г. - на ковачите. От 1989 г. до 2003 г. "Етъра" е организатор само на една майсторска надпревара - през 1994 г., която е посветена на 30-годишнината от откриването на първия музей на открито в България.

Международният панаир на традиционните занаяти, който се организира от 2003 г. от Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО "Етър", възражда традицията за провеждане на майсторски надпревари и в тях вече взимат участие по 96 майстори от България, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Холандия.

Изложбата "Да спечелиш с майсторлък" запознава посетителите на "Етъра" с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки