Барометър: Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат само 4 партии


Барометър: Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат само 4 партии
Снимка: „Барометър България“
19 Май 2017, Петък


Патриотите увеличават подкрепата си, "Воля" остава извън НС

Автор: Десант

ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес.

Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.

„Барометър България“ реализира анкета сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона.

Така за ГЕРБ сега биха гласували 34,2%, а за БСП – 27,6%. Масираната атака в последно време срещу "Обединени патриоти" очевидно не е успяла и коалицията днес би взела на избори 11,2%, почти с 2 пункта повече, отколкото реално получи през март. 

​Увеличената подкрепа за патриотите от "Барометър" обясняват с полозителното оценяването от страна на техните избирателите на ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма, казват още от Агенцията.

ДПС остава четвърта политическа сила с 8,6%.

21,7% от респондентите заявяват твърдо, че няма да гласуват.

Партия "Воля", която в момента е парламентарно представена, би била подкрепена едва от 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание.

В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, „Да, България“, „Нова република“, АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

Т.нар. десни партии поотделно печелят симпатиите на между 1,7-1,9% от анкетираните. Не е ясно дали, ако те се съюзят, един нов десен субект би акумулирал достатъчно електорална нагласа са прескачане на 4-процентната бариера за представяне в парламента.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки