Българската азбука не е просто набор от знаци


Българската азбука не е просто набор от знаци
19 Май 2017, Петък


Тя е предавала основните истини на християнството


Започват Кирило-Методиевите дни в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, съобщават от Българската митрополия. По традиция те се провеждат в периода между 11 и 24 май с цел да се привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни със смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

През деня на 19 май от 11 и от 14 ч. ще бъде представен мултимедийният проект „Азбучна истина” – тълкуване на смисъла на нашата азбука, която не е била просто набор от знаци, а е предавала основните истини на християнството.

Вечерта от 18 ч. доц. Веселина Вачкова ще изнесе своята лекция за владетелите-християни преди Покръстването, а аудиторията ще има възможност да се включи в дискусия по темата с участие на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет на ВТУ.

На 24 май за първи път площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще се превърне в Площад на кирилицата. Денят ще започне с Празнична Света Литургия и до вечерта пространството пред храма ще бъде запълнено със събития, посветени на светлия празник. Ще вземат участие свещениците и християните от енорията при храма и всички желаещи, които преминават през деня оттам.

Ще има църковни песнопения, базар на православна литература, четене на житията на св. св. Кирил и Методий

Целта на Площада на кирилицата е чрез различни прояви на открито пред широка публика да се акцентира върху християнската мисионерска същност на делото на светите братя.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки